EU: Klimaat kost wereld miljarden
Om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, is zeer veel geld nodig. De jaarlijkse kosten wereldwijd lopen op tot 175 miljard in 2020, schatte de Europese Commissie woensdag. Meer dan de helft hiervan is nodig voor ontwikkelingslanden.
Het geld kan volgens Brussel grotendeels komen uit een wereldwijd systeem voor handel in emissierechten in 2020. Die handel moet in 2015 alvast draaien in landen van de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling OESO.EU–commissaris Stavros Dimas ziet de kansen voor zo’n OESO–handelssysteem groeien, zei hij. De EU heeft al zo’n systeem. Australië en Nieuw–Zeeland willen dat ook en de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft interesse getoond.
Commissaris Dimas zei dat de investeringen wellicht hoog lijken, maar altijd nog lager zijn dan de kosten als de wereld de klimaatverandering op zijn beloop zou laten.
De Europese Commissie presenteerde de EU–landen woensdag haar inzet voor een wereldwijd klimaatakkoord in december in Kopenhagen. Dat moet de opvolger worden van het huidige Kyoto–akkoord.
Bij het overleg in Kopenhagen moeten de industriële landen volgens Brussel opnieuw geld op tafel leggen, onder meer voor ontwikkelingslanden. „Geen geld, geen akkoord”, zei EU–commissaris Dimas. Dat er nu ook een banken– en economische crisis heerst, maakt hem niet uit. „We kunnen zowel de financiële crisis als de klimaatverandering aanpakken”.
De Europese Commissie wil dat bedrijven en huishoudens in de rijke landen in 2020 30 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Ontwikkelingslanden moeten hun gezamenlijke uitstoot beperken tot 15 á 30 procent onder het huidige niveau, onder meer door minder oerwouden te kappen.
De milieubeweging reageert teleurgesteld op de EU–inzet. Greenpeace betreurt dat de Europese Commissie geen concrete bedragen meer noemt voor de steun aan ontwikkelingslanden, anders dan in een ontwerptekst.
Ook Milieudefensie betreurt het dat er geen concrete bedragen genoemd worden. „Dat is zeer schadelijk voor de vooruitgang van de internationale klimaatonderhandelingen”, aldus Willem Verhaak, campagneleider Klimaat van Milieudefensie.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt dat de EU verder moet gaan. Europa zou meer broeikasgas CO2 moeten beperken binnen de eigen grenzen, vindt het WNF.