Kerk & religie

Kirill nieuwe patriarch Russisch-Orthodoxe Kerk

Een speciale kerkenraad van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft dinsdag de 62-jarige aartsbisschop Kirill tot nieuwe patriarch verkozen.

ANP/AFP/RTR
28 January 2009 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 07:11
Een speciale kerkenraad van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft dinsdag de 62-jarige aartsbisschop Kirill tot nieuwe patriarch verkozen. De hervormingsgezinde aartsbisschop Kirill van Smolensk en Kaliningrad volgt patriarch Aleksej II op, die begin vorige ma
Een speciale kerkenraad van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft dinsdag de 62-jarige aartsbisschop Kirill tot nieuwe patriarch verkozen. De hervormingsgezinde aartsbisschop Kirill van Smolensk en Kaliningrad volgt patriarch Aleksej II op, die begin vorige ma

De hervormingsgezinde aartsbisschop Kirill van Smolensk en Kaliningrad volgt patriarch Aleksej II op, die begin vorige maand overleed.De meer dan zevenhonderd leden van de raad, onder wie ook niet-geestelijken, hadden de keuze uit drie kandidaten.

Aartsbisschop Filaret van Minsk en Sloetsk had zich in de loop van de dag echter teruggetrokken uit de race. Hij riep zijn medestanders op om de favoriet Kirill te steunen. Ook aartsbisschop Kliment van Kaluga en Borovsk maakte kans op het patriarchaat.

Kirill was na de dood van Aleksej tot waarnemend hoofd van de kerk benoemd.

De Russisch-Orthodoxe Kerk telt meer dan 75 miljoen leden. Het is de grootste orthodoxe kerk in de wereld.


Patriarch Kirill, politicus onder de bisschoppen

Kirill wordt gezien als een onafhankelijk iemand, die het de politieke leiders van Rusland nog wel eens moeilijk zou kunnen maken, stellen analisten. „Hij is de enige echte politicus onder de bisschoppen. Als ik president zou zijn, zou ik bang zijn van zo’n man”, aldus een Russische expert.

Kirill kan op de steun van de staatsmedia rekenen. Een religieuze nieuwswebsite waarop artikelen verschenen over onder meer illegale alcohol en tabakssmokkel door de Russische–Orthodoxe kerk in de jaren negentig, was deze week opeens niet meer bereikbaar.

De nieuwe patriarch, die zondag ingewijd wordt, was na de dood van Aleksej tot waarnemend hoofd van de kerk benoemd. Hij zou zo zijn stempel op de opvolging hebben gedrukt.

Hij zou zich door niets en niemand laten weerhouden zijn hervormingsgezinde koers te varen. Zo reisde hij al in Sowjettijd de wereld over, terwijl gewone burgers nauwelijks mochten reizen. Hij bouwde veel contacten op die hem bij de stemming dinsdag goed van pas zouden zijn gekomen. Ook haalde hij banden aan met andere kerken en religies wat hem op kritiek van aartsconservatieven kwam te staan.

Kirill werd in 1946 geboren in Sint–Petersburg, het toenmalige Leningrad. Zijn opa was priester, die een groot gedeelte van zijn leven in een werkkamp van Sowjetleider Josef Stalin doorbracht. Onlangs zei Kirill nog tegen het Russische persbureau Interfax dat hij zich nog herinnert dat hij zich vroeger als kind al verkleedde als priester. Ook glipte hij op zondag met zijn moeder langs een politieagent om op zondag naar de kerk te kunnen gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer