Binnenland

„Alleen verliezers” bij kwestie Youth for Christ

ANALYSE

Niek Stam
28 January 2009 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 07:11

AMSTERDAM – „Opnieuw een echte soap in De Baarsjes”, zo typeerde een van de raadsleden gisteravond het debat rond het jeugdproject van Youth for Christ. „Met alleen verliezers”, vond een ander. Dat lijkt de beste samenvatting.De huidige samenwerking tussen het stadsdeel en hulpverleners van Youth for Christ moet in ieder geval stoppen, zo eiste de deelraad in een motie. Het debat volgde op het aftreden van stadsdeelvoorzitter Verburg, die gistermorgen al het veld ruimde om de kwestie. Dit nadat de organisatie tegen de afspraken in personeel voor haar jongerenproject The Mall had geworven met een christelijke tekst in de advertentie.

Youth for Christ (YfC) hoeft niet helemaal te verdwijnen uit De Baarsjes, zo haastten de partijen zich gisteren te zeggen. „Maar ze mogen niet meer de enige zijn.”

Soap

De financiële consequenties van deze eenzijdige breuk van het miljoenencontract waren voor de partijen van ondergeschikt belang. „Al mag het natuurlijk niet te veel kosten”, vond Shanta Singh, die namens D66 op de trom sloeg. Zij liet gisteren duidelijk weten niet van religieus getinte organisaties gediend te zijn. „Vooral niet wanneer deze werven. Alsof ze beter zijn dan anderen.” Voor geloofsopvattingen zei de gisteravond politica „respect” te hebben. „Maar ook niet meer dan dat.” Singh hecht aan een spoedige voortzetting van het jongerenwerk. Dat de beslissing van gisteravond daar niet echt bij helpt, zei ze daarbij voor lief te nemen.

De VVD was de enige partij die de motie gisteren niet steunde. Fractievoorzitter Tamara Serno schaamde zich na afloop zichtbaar voor de „soap” in haar stadsdeel. „Youth for Christ doet landelijk prachtig werk en heeft landelijk succes met haar aanpak. Bovendien was ze de beste in de aanbesteding. Nu het contract is afgesloten moeten we niet zeuren. Bedenk alleen al wat dit ons gaat kosten. En de imagoschade die Youth for Christ hierdoor lijdt.”

Dat YfC maar een kleine maand de tijd heeft gekregen zich te bewijzen, ergert Serno nog het meest. „Vergelijk het met een pan aardappels. Dat heeft even tijd nodig om te koken. Als je daar iedere paar seconden in gaat prikken, dan eindig je met prut.”

Spagaat

YfC bevindt zich ondertussen in een spagaat. Ze worstelt met haar houding: Hoe ver kan een christelijke organisatie gaan in een seculier project?

Eerder al werd de partij ook vanuit christelijke hoek aangevallen. Hoeveel ”Christ” zit er eigenlijk nog in Youth for Christ, als ze haar uitgangspunten zo makkelijk laat varen, vroeg ND-columnist Bart Wallet zich af in november, toen de deal net rond was.

YfC-directeur Edward de Kam reageerde meteen: „We willen –met Gods wijsheid– de spanning niet mijden”, zei hij. „Youth for Christ maakt liever vieze handen dan dat we met schone handen nauwelijks iets voor jongeren hebben betekend.”

Toch lijkt de kwestie ook aan YfC te knagen. Was het wel verstandig om een seculier project te willen uitvoeren? YfC-directeur De Kam wilde er vanmorgen nog niet over spreken, ook om de ontstane schade niet nog groter te maken. Eerder sprak hij in een EO-radiointerview over „een pilot”, waarbij wordt „aangezien” hoe het uitpakt. Dat was koren op de molen van GroenLinks. „Zo weifelend gedroeg hij zich ook niet bij de publieke aanbesteding, anders hadden ze het project vast niet gekregen”, sneerde fractievoorzitter Hoebe vorige week.

Muilkorf

De uitlatingen van De Kam en anderen vormden een tweede struikelblok voor de linkse en liberale partijen in De Baarsjes, zo bleek in de commissievergadering vorige week. Youth for Christ blijft te christelijk, vindt men. Dat er een aan Youth for Christ gerelateerde neutrale stichting is die inmiddels al in Het Parool adverteerde, deed daar wat hen betreft niets aan af.

De stadsdeelraad stelde inmiddels nog strenger toezicht op YfC voor. De sollicitatierondes worden nu begeleid, en er moet toezicht komen op de media-uitingen over The Mall. Daarmee lijken de volgende problemen zich alweer op te dringen. Kan Youth for Christ daarmee leven? Zo ja, dan moet hun stichting The Mall ‘geheel anders’ door het leven: gespeend van religie, met geloofsvrije vacatures en met een stevige muilkorf om.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer