Duitse Joden: Geen dialoog met RK-Kerk
De voorzitster van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Charlotte Knobloch, wil als overlevende van de nazikampen niet doorgaan met de dialoog met de Rooms-Katholieke Kerk. Zij eist dat het Vaticaan eerst bij zichzelf nagaat of het het moeizame gesprek met de Joden wil voortzetten.
Knobloch reageerde voor de Duitse nieuwszender N24 op het besluit van paus Benedictus XVI om de excommunicatie van bisschop Richard Williamson op te heffen. Williamson behoort tot de vier bisschoppen die in 1988 tegen de wil van de toenmalige paus door de dissidente aartsbisschop Marcel Lefebvre werden gewijd. Hij meent dat er in de Tweede Wereldoorlog geen enkele Jood in een gaskamer is vermoord. Ook zouden niet 6 miljoen Joden, maar 200.000 tot 300.000 Joden zijn omgekomen.Knobloch heeft niet de indruk dat de paus weloverwogen tot zijn besluit is gekomen. Zij hoopt dat hij het zal intrekken. „Het is altijd erg moeilijk iets wat gebeurd is, in te trekken. Maar de godsdiensten kennen dat ook”, zei zij.
Bronnen binnen de kerk wijten het probleem aan de autocratische bestuursstijl van Benedictus. „De paus sprak niet met de mensen van wie hij wist dat zij het waarschijnlijk oneens zouden zijn met zijn besluit”, aldus een bron tegen het Britse pers-bureau Reuters. Zo zou de Duitse kardinaal Walter Kasper, binnen het Vaticaan verantwoordelijk voor de relaties met de Joden, niet zijn geraadpleegd.
Binnen het Vaticaan zou bijna niemand Williamsons opvattingen over de oorlog hebben gekend, hoewel daarover met een beetje zoeken op internet veel duidelijkheid zou hebben bestaan. „Iedereen die ik ken, hoorde ervan via de media. Zij hebben in het geheel niet hun huiswerk gedaan”, aldus de zegsman.
Williamson heeft ook op andere terreinen merkwaardige opvattingen. Zo zouden de Amerikanen zelf de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington hebben uitgevoerd.