Massale begrafenis demonstranten Venezuela
In de Venezolaanse stad Caracas woonden zondag duizenden mensen de begrafenis bij van drie demonstranten die vrijdag werden doodgeschoten. Ze deden mee aan een betoging waarin het aftreden werd geëist van president Hugo Chávez. Bij de schietpartij raakten 29 mensen gewond.
Ook elders in het land was het zondag onrustig. President Chávez heeft zondag particuliere tankwagens gevorderd en militairen ingezet om benzinestations geopend te houden. Door een één week oude staking tegen zijn bewind beginnen olieproducten schaars te worden.
Militairen gebruikten zondag in de havenstad Puerto La Cruz traangas om demonstranten uiteen te drijven. Volgens de vakbonden is 85 procent van de werknemers hier in staking gegaan. De bonden hebben de al een week durende algemene staking die op 2 december in Venezuela begon, verlengd.
De oppositie beschuldigt Chávez ervan verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij, die de spanningen in het land verder heeft doen toenemen. De oppositie verwijt de president dat hij de economie ruïneert en dat hij de klassentegenstellingen aanwakkert.
De president op zijn beurt beschuldigde de oppositie er zondag van een terreurcampagne te willen ontketenen in een poging hem ten val te brengen, om zo de controle te krijgen over de olie-industrie.
Hij zei dat de staking van afgelopen week de oliesector getroffen heeft en het land dreigt te destabiliseren. „Het is een terroristisch plan”, zo zei hij voor de radio. Chávez erkende zaterdag dat de staking gevolgen heeft voor de olieproductie, maar dat de export geen hinder ondervindt. Eerder dreigde hij de noodtoestand in zijn land uit te roepen.
Het omstreden staatshoofd zei dat hij niet zal tolereren dat de al dagen durende nationale staking verder escaleert. De Venezolaanse politie heeft zaterdag zes mannen verhoord wegens hun vermeende betrokkenheid bij een bloedige schietpartij vrijdagavond op een plein in de hoofdstad Caracas. Onbekenden schoten er in het wilde weg op een groep mensen die betoogden tegen Chávez.
Venezuela, de op vier na grootste olieproducent ter wereld, is al dagen in de greep van een nationale staking tegen het beleid van Chávez. Besprekingen tussen de oppositie en de regering leverden in de nacht van zaterdag op zondag geen doorbraak op. „We zijn niet in de buurt van een oplossing”, aldus de baas van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), César Gaviria. Hij poogt te bemiddelen in het conflict.
Legertroepen gingen zaterdag aan boord van een tanker van het staatsbedrijf Petróleos, nadat de kapitein zich had aangesloten bij de staking. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei zaterdag dat de Nederlanders in Venezuela geen gevaar lopen.
Tienduizenden voor- en tegenstanders van de president gingen zaterdag de straten van Caracas op om te betogen. De oppositie in Venezuela beschuldigt Chávez van machtsmisbruik, een autoritair-populistische regeerstijl en een slechte economische politiek. Ook wordt hij bekritiseerd wegens zijn goede relatie met landen als Cuba, Irak en Libië.
De oppositie tegen de president is omvangrijk en bestaat uit werkgevers, vakbonden, alle traditionele partijen, de meeste media, alsook kerken en studentenorganisaties. In april pleegde een aantal militairen een coup tegen Chávez, die kortstondig aftrad.
Hij keerde na twee dagen terug. Sindsdien gonst het van de geruchten over nieuwe samenzweringen en beschuldigingen over en weer tussen aanhangers van Chávez en zijn tegenstanders.