Kerk Boston eist aftreden kardinaal Law
Kardinaal Bernard Law, wiens aftreden als aartsbisschop van Boston door zijn eigen priesters wordt geëist, is in Rome om paus Johannes Paulus II om advies te vragen. Dit heeft zijn woordvoerster zondag bevestigd.
Priesters van het aartsbisdom Boston, dat geteisterd wordt door steeds nieuwe feiten over seksueel misbruik door geestelijken, eisten dit weekeinde het aftreden van kardinaal Law. „Uw aftreden is een noodzakelijke stap”, aldus een brief van het Forum Van Priesters In Boston aan de aartsbisschop.
„De gebeurtenissen van de laatste maanden, vooral van de afgelopen week, hebben ons duidelijk gemaakt dat uw positie als aartsbisschop zo gecompromitteerd is dat u niet langer in staat bent de geestelijk leiding te geven waar de kerk van Boston behoefte aan heeft”, aldus de brief, waarvan de inhoud door de krant The Boston Globe bekend is gemaakt.
Vorige week maakte het aartsbisdom op bevel van de rechter 12.000 pagina’s dossiers van 65 priesters openbaar. Daaruit kwam enerzijds naar voren dat nog meer priesters dan tot dusver bekend hun boekje ver te buiten waren gegaan en anderzijds dat het aartsbisdom, inclusief kardinaal Law, deze priesters in veel gevallen de hand boven het hoofd heeft gehouden.
Uit de vrijgegeven personeelsdossiers bleek een priester van het aartsbisdom Boston twee kinderen bij een getrouwde vrouw te hebben. Zij pleegde zelfmoord, maar hij waarschuwde niet onmiddellijk de politie. Toen de Rooms-Katholieke Kerk in 1993 op deze zaak stuitte, zei kardinaal Law dat de priester de rest van zijn leven in een klooster boete moest doen, zo blijkt uit een brief in het dossier. Na behandeling in een kliniek in Canada kreeg hij enkele jaren later toch een andere parochie toegewezen.
Law verscheen zondag niet in de kathedraal van Boston, waar hij om 11.00 uur zou voorgaan in de eucharistieviering. Zijn woordvoerster wilde toen niet zeggen waar hij verbleef. Het zou zijn eerste openbare verschijning zijn na de openbaarmaking van de dossiers. Voor de kathedraal demonstreerden slachtoffers van seksueel misbruik, priesters en leken voor zijn aftreden.
De bisschoppen in Californië hebben zondag in de kerkdiensten van de 1300 parochies een brief laten voorlezen waarin ze waarschuwen voor de financiële gevolgen van rechtszaken wegens seksueel misbruik. Zij reageren daarmee op een nieuwe wet in de staat Californië, die per 1 januari 2003 de verjaring op seksueel misbruik opheft.
De rechtszaken vormen een bedreiging voor de eigendommen van parochies, rk-scholen en diakonale instellingen, aldus de bisschoppen. Zij verwachten een golf van rechtszaken als de wet binnenkort van kracht wordt.
Het aartsbisdom Boston is naar schatting al 50 miljoen dollar (evenveel euro) kwijt aan schadevergoedingen voor slachtoffers en kosten voor juridische bijstand. Het bisdom bekijkt of het zin heeft faillissement aan te vragen om zo de schade te beperken. Maar behalve negatieve publiciteit is ook een overweging om daarvan af te zien dat het aartsbisdom dan opening van zaken moet geven over de hoogte van zijn bezittingen. Die worden geschat op 1,5 miljard dollar.