Buitenland

Gemeentewerkers Harare in staking

Gemeentewerkers in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare zijn vrijdag voor onbepaalde tijd in staking gegaan.

Buitenlandredactie
23 January 2009 22:35Gewijzigd op 14 November 2020 07:09
Robert Mugabe met zijn vrouw. Foto EPA
Robert Mugabe met zijn vrouw. Foto EPA

Ze willen hun loon voortaan in harde valuta ontvangen, omdat het Zimbabwaanse geld bijna niets meer waard is. De centrale bank gaf vorige week een nieuw biljet van 50 miljard uit, dat op de zwarte markt minder dan een euro opbrengt.Leraren, artsen, verpleegkundigen en ook buschauffeurs willen eveneens in Amerikaanse dollars of Zuid-Afrikaanse rand betaald worden. Zelfs Zimbabwaanse staatskranten staan sinds deze week geprijsd in Amerikaanse dollars.

De staking van gemeentepersoneel, waaronder medewerkers van mortuaria en vuilnisophalers, zal in de praktijk weinig merkbare gevolgen hebben, omdat veel stadsdiensten door gebrek aan geld of materiaal al ineengestort zijn. Vuilnis hoopt zich op in de straten en veel waterzuiveringsinstallaties werken nauwelijks meer, waardoor bijvoorbeeld cholera zich kan verspreiden.

Het Internationale Rode Kruis meldde gisteren dat het aantal choleragevallen in Zimbabwe sinds augustus is gestegen boven de 50.000. In totaal zijn 2773 mensen aan cholera overleden. Dagelijks worden 1300 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Het Rode Kruis vroeg in december om 7 miljoen euro aan donaties, maar tot dusver is daar maar 40 procent van binnengekomen. „Zoals het er nu voorstaat, kunnen we ons werk over vier weken niet meer voortzetten”, zei Tony Maron van het Rode Kruis in Zimbabwe.

De Europese Unie wil de sancties tegen het regime van president Robert Mugabe verscherpen. De lijst met functionarissen die geen visum krijgen voor de EU wordt uitgebreid met ongeveer 25 mensen.

Op de lijst komen daardoor de namen van ruim 200 Mugabe-getrouwen te staan. Dat hebben EU-functionarissen vrijdag gezegd.

De sancties komen aan de orde tijdens een bijeenkomst in Brussel maandag van de ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen.

De ministers zouden ook van plan zijn voor het eerst tegoeden te bevriezen van in Zimbabwe gevestigde bedrijven die in Europa zijn geregistreerd.

De EU wil Zimbabwe harder aanpakken uit frustratie over voortdurende onderdrukking van politieke opponenten van Mugabe en andere schendingen van de mensenrechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer