Economie

Landbouw Argentinië kampt met recorddroogte

Het agrarische hart van Argentinië heeft dit jaar te maken met de ergste droogte in honderd jaar. Landbouworganisaties verwachten dat de graanproductie met 39 procent zal dalen en dat 1,5 miljoen runderen verloren zullen gaan.

Wetenschapsredactie
23 January 2009 19:49Gewijzigd op 14 November 2020 07:09

In een van de meest vruchtbare landbouwgebieden ter wereld heerst uitzonderlijke droogte. De hoeveelheid neerslag was vorig jaar al erg klein, maar het watertekort is er de laatste maanden steeds nijpender geworden.Overheid

In het noordelijke deel van de provincie Santa Fe zijn inmiddels 300.000 dieren doodgegaan door gebrek aan water en voer. De dieren die de droogte overleven, produceren veel minder vlees en melk en raken minder snel drachtig.

De Argentijnse regering levert nu onder meer extra veevoeder, maar de veehouders klagen dat die maatregelen tekortschieten gezien de omvang van de ramp. Ze hopen dat ook provinciale overheden kunnen bijspringen.

In de provincies Chaco, Entre Rios en Santa Fe is de noodtoestand voor de landbouw uitgeroepen. Veehouders krijgen een halfjaar uitstel om hun belastingen en schulden te betalen.

Schade

Jorge Capitanich, gouverneur van Chaco, vreest dat de landbouwproductie van zijn provincie met de helft zal verminderen tegenover vorig jaar. Voor de maisproductie in de provincie Entre Rios wordt zelfs gerekend op een terugval van meer dan 80 procent.

Volgens Javier Jayo, secretaris van de Argentijnse Landbouworganisatie, zal de oogst van graan, mais, soja en zonnebloemen 30 miljoen ton lager zijn dan vorig jaar. Slechte oogsten zullen de boeren dit jaar naar schatting minstens 7 miljard dollar kosten, en zullen ook de staat hard treffen door een vermindering van de belastinginkomsten.

De akkerbouwers zijn vrij goed opgewassen tegen het huidige rampseizoen omdat vorige jaar een absoluut recordjaar was voor wat betreft productie en inkomsten.

Ineenstorting

De droogte komt bij een aantal andere factoren die 2008 een erg moeilijk jaar maakten. Boeren hielden maandenlange blokkades om te protesteren tegen de verhoging van de exportheffingen op soja en graan. Al snel volgde de financiële crisis, die tot een ineenstorting van de prijzen op landbouwproducten leidde tegen het einde van 2008.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer