Minister wil moslim bij herdenking Auschwitz
Het kabinet maakt zich grote zorgen dat de haat in het Midden-Oosten kan overslaan op Joden en moslims in Nederland. Om begrip voor elkaar te kweken, roept minister Van der Laan voor Integratie met name Marokkaanse Nederlanders op zondag naar de jaarlijkse Auschwitzherdenking te gaan.
Van der Laan verklaarde gisteren dat zowel de Joodse als de islamitische gemeenschap het erover eens zijn dat het conflict in de Gazastrook „geen importprobleem” moet worden. Om dit te voorkomen zou premier Balkenende vanochtend in navolging van Van der Laan met verscheidene moslim- en joodse organisaties praten.Om Israëliërs en Palestijnen tot elkaar te brengen, moeten zij begrip krijgen voor elkaars verdriet, betoogt Van der Laan. Volgens hem moet het gesprek over het Midden-Oosten „in politieke termen gaan en niet langs etnische of religieuze lijn.” De Arabische wereld moet het lijden van de Joden tijdens de Holocaust erkennen. Op hun beurt moeten Joden zich verdiepen in de Al-Nakba, oftewel het lijden van de Palestijnen door de vlucht van hun geboortegrond in 1948.
Van der Laan verwerpt de opvatting dat de Nederlandse regering partij kiest voor Israël. Volgens hem kiest Nederland als enige Europese land niet voor economische sancties tegen Hamas en heeft Nederland meteen 3 miljoen euro aan noodhulp geboden na de recente Israëlische inval in de Gazastrook.
De afgelopen weken stond Nederland in het teken van anti-Israëldemonstraties. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is gedemonstreerd tegen de Israëlische invasie van de Gazastrook. Daarbij werden leuzen als „Hamas, Hamas, Joden aan het gas” gescandeerd.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldde vorige week een toename van antisemitische incidenten en geweldpleging. Deze toename is volgens het CIDI vergelijkbaar met die van de oorlog in 2006 tussen Israël en Hezbollah. Toen steeg het aantal incidenten van jodenhaat met 64 procent.
SP-Kamerlid Van Bommel is door de organisatie van de Auschwitzherdenking, het Nederlands Auschwitz Comité, verzocht niet aanwezig te zijn bij de herdenking. Volgens de organisatie roept zijn aanwezig te veel emoties op. Het socialistische Kamerlid liet zich de afgelopen weken prominent zien bij anti-Israëldemonstraties.
De Auschwitzherdenking vindt zondag plaats met een stille tocht door Amsterdam. Niet alleen wordt de massamoord op de Joden herdacht, maar ook de genocide op Roma, Sinti, homo-seksuelen en andere minderheden.
Dinsdag 27 januari is het 64 jaar geleden dat het Poolse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd.