Obama zet Mitchell en Holbrooke in als gezanten
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag meer duidelijkheid gegeven over het buitenlands beleid dat hij voor ogen heeft. Hij noemde de voormalige senator George Mitchell tot de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden–Oosten. Richard Holbrooke is benoemd tot gezant voor Afghanistan en Pakistan.
De 75–jarige Mitchell is een Democratische politicus met een Iers–Amerikaanse vader en een Libanese moeder. Hij leidde in 2000 een commissie die in opdracht van de Amerikaanse regering een rapport schreef over de oorzaken van het Israëlisch–Palestijnse conflict.Holbrooke was de architect van het vredesakkoord van Dayton dat in 1995 een eind maakte aan de oorlog in Bosnië, die aan meer dan 100.000 Bosniërs het leven heeft gekost. Hij werkte voor Hillary Clinton, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, toen deze een mislukte gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten deed.
De benoemingen werden bekendgemaakt tijdens het bezoek van Obama aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. In een toespraak riep de president Israël op de grensovergangen met Gaza te openen voor hulpgoederen en handelswaar. Verder drong hij er bij de Palestijnse beweging Hamas op aan geen raketten meer op Israël af te vuren.
Obama zei dat het verlies aan mensenlevens in de Gazastrook hem grote zorgen baart. Hij maakte tevens duidelijk dat hij veel belang hecht aan de veiligheid van Israël. De president stuurt Mitchell zo snel mogelijk naar het Midden–Oosten om te werken aan vrede tussen de Palestijnen, Israël en de Arabische landen.
Obama liet zich ook uit over de situatie in Afghanistan. Hij noemde de situatie in het Aziatische land gevaarlijk en stelde dat het een tijd zal duren, voordat vooruitgang in de strijd tegen de Taliban zichtbaar wordt.
Woensdag (plaatselijke tijd) was Hillary Clinton officieel benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. De Senaat stemde in met de voordracht van de voormalige First Lady.
Clinton had tijdens een hoorzitting met de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken aangegeven dat ze zou breken met het beleid van de vertrokken regering–Bush. Ze zei meer in te zullen zetten op diplomatie en minder op militair machtsvertoon.