Politiek

Verdeeldheid over Wilders’ vervolging

Politiek Den Haag reageert verdeeld op het bevel van het Amsterdamse gerechtshof om PVV-leider Wilders strafrechtelijk te vervolgen voor het aanzetten tot haat tegen en discriminatie van islam en moslims.

Redactie politiek
22 January 2009 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 07:08
DEN HAAG - Politiek Den Haag reageert verdeeld op het bevel van het Amsterdamse gerechtshof om PVV-leider Wilders strafrechtelijk te vervolgen voor het aanzetten tot haat tegen en discriminatie van islam en moslims. Foto ANP
DEN HAAG - Politiek Den Haag reageert verdeeld op het bevel van het Amsterdamse gerechtshof om PVV-leider Wilders strafrechtelijk te vervolgen voor het aanzetten tot haat tegen en discriminatie van islam en moslims. Foto ANP

De fracties van SP, VVD, ChristenUnie, SGP en Verdonk reageren met afkeuring of verbazing. De PvdA vindt het verstandig dat justitie tot vervolging overgaat. CDA, GroenLinks en D66 houden zich meer op de vlakte.Wilders zelf reageert aangeslagen. Hij spreekt over „een heel zwarte dag voor mij en voor de vrijheid van meningsuiting.”

Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde woensdag dat het openbaar ministerie (OM) alsnog tot vervolg van Wilders moet overgaan. „Buitengewoon kwetsend en zonder meer beledigend”, zo schrijft het hof over de vergelijking die Wilders maakte tussen fascisme en islam, tussen ”Mein Kampf” van Hitler en de Koran. Justitie in Amsterdam maakte in juni bekend dat een aantal anti-islamitische uitspraken van Wilders juist niet strafbaar was.

De fracties die de uitspraak van het gerechtshof afkeuren, benadrukken in hun reactie dat een volksvertegenwoordiger niet de mond mag worden gesnoerd, dat de opvattingen van Wilders in de eerste plaats in de Tweede Kamer moeten worden bestreden en dat strafrechtelijke vervolging daarom niet gewenst is. „Ik vecht het met Wilders liever uit in de Tweede Kamer dan dat hij zich voor de rechter moet verdedigen”, aldus SP-leider Kant.

Volgens VVD-Kamerlid Teeven bemoeilijkt de uitspraak van het hof het werk van een Kamerlid. Volgens de liberaal is het juist de taak van een volksvertegenwoordiger zijn mening te laten horen in de samenleving. Teeven vindt dat rechters nu op de stoel van de politici gaan zitten.

ChristenUnie-Kamerlid Anker is verbaasd dat het gerechtshof in Amsterdam het openbaar ministerie opdracht heeft gegeven Wilders toch te vervolgen voor zijn uitspraken over de islam. Anker noemde de uitspraak „opzienbarend, vooral in het licht van eerdere beslissingen om niet te vervolgen.” Omdat de zaak nu onder de rechter is, moeten politici er nu het zwijgen toe doen.

De SGP is „erg verrast” door de uitspraak. „We hebben hier even de wenkbrauwen gefronst”, aldus een woordvoerder. De fractie vond het besluit van het OM in juni om niet tot vervolging over te gaan „plausibel.”

Tweede Kamerlid Verdonk vindt het „heel jammer en onterecht” dat Wilders wordt vervolgd. De PvdA-fractie laat een heel ander geluid horen. Volgens Kamerlid Heerts is het „goed dat de rechtspraak in een debat dat alsmaar polariseert, zich nu gaat uitspreken.”

Het CDA houdt zich op de vlakte. Kamerlid Van Haersma Buma vindt dat een debat hard gevoerd moet kunnen worden, maar dat er wel grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Politici moeten terughoudend zijn met reacties op de rechtsgang. GroenLinks en D66 vinden dat de politiek moet zich niet bemoeien met de gerechtelijke uitspraak.

Minister Hirsch Ballin van Justitie benadrukte dat de strafvervolging van Wilders geen politiek proces is: „Hem wordt niet de mond gesnoerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer