Hamasleider eist gesprek met Westen
Hamasleider in ballingschap Khaled Meshaal vindt het hoog tijd dat het Westen met zijn beweging in gesprek gaat. „Door de strijd hebben we legitimiteit verkregen”, aldus Meshaal woensdag tijdens een toespraak op televisie.
Veel landen beschouwen Hamas als een terroristische beweging. Ook Nederland en de EU praten niet met Hamas.Meshaal eiste opnieuw dat de grenzen van de Palestijnse kuststrook worden geopend, inclusief de grensovergang Rafah met Egypte. „Twee veldslagen moeten nog worden gewonnen; de blokkades opheffen en de grensovergangen openstellen”, stelde Meshaal.
De eerste buitenlandse leider die Barack Obama na zijn inauguratie als president heeft gebeld, is zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmud Abbas. De kersverse Amerikaanse president beloofde in het telefoongesprek te werken aan duurzame vrede in het Midden-Oosten. Dat hebben Palestijnse functionarissen gemeld.
Obama verzekerde Abbas „met hem samen te werken als partners om duurzame vrede te bereiken in de regio.” Obama beloofde dinsdag tijdens zijn inaugurele rede de moslimwereld op een nieuwe manier te benaderen, die gebaseerd is op wederzijdse belangen en wederzijds respect.
De Europese Unie heeft Israël woensdag gevraagd een einde te maken aan de blokkade voor humanitaire hulp aan de Gazastrook. Minister Karel Schwarzenberg (Buitenlandse Zaken) van huidig EU-voorzitter Tsjechië zei dat na beraad met zijn Israëlische ambtsgenoot Tzipi Livni en bewindslieden uit EU-landen, onder wie staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken).
De Israëlische minister Livni zei dat ze onder voorwaarden bereid is mee te werken aan bepaalde humanitaire hulp. Ze eiste echter ook dat Israël de blokkade pas volledig zal opheffen als de Palestijnse organisatie Hamas de vermiste Israëlische soldaat Gilad Shalit overdraagt.
De EU is de grootste donor van de Palestijnen. EU-commissaris Benita Ferrero Waldner (Buitenlandse Betrekkingen) kondigde een conferentie aan om geld in te zamelen voor de directe nood en humanitaire hulp van de Gazastrook. Later wil ze helpen met wederopbouw.
Israël viel 27 december de Gazastrook binnen. Het wilde op die manier een einde maken aan raketbeschietingen door de Palestijnse organisatie Hamas. Dinsdag hebben de Israëlische militairen zich teruggetrokken. „Momenteel ziet het ernaar uit dat Hamas het bestand naleeft”, zei Livni.
Volgens haar heeft Israël nu goede afspraken met Egypte en andere landen om de smokkel van Iraanse wapens naar de Gazastrook te stoppen. Tijdens het EU-beraad met Israël protesteerden circa 650 mensen met Palestijnse vlaggen tegen Livni.