Bos: Crisis voorlopig niet voorbij
De financiële crisis is nog niet achter ons, stelde minister Bos van Financiën dinsdag na EU-beraad in Brussel. Zolang die sector nog niet opnieuw op gang is, zijn discussies over nieuwe herstelplannen volgens de bewindsman voorbarig.
Bos wees op recente kapitaalinjecties van de Franse, Duitse en Deense overheid in de financiële sector. „In Engeland was het helemaal heftig met interventies en plannen”, zei Bos, doelend op de massieve overheidssteun om RBS overeind te houden.Ministers van Financiën zouden gisteren eigenlijk over de herstelplannen spreken, maar ze kwamen daar amper aan toe. „Je kunt eindeloos miljarden in de reële economie pompen, maar als het financiële systeem niet werkt kun je aan de gang blijven”, zei Bos. „Daar was iedereen het gelukkig over eens.”
Nederland heeft recent het eigen herstelplan nog aangescherpt. Bij het overleg kreeg Bos niet te horen dat het plan opnieuw te mager was. „Maar dat betekent niet dat ik de druk niet voel. Ik lees ook kranten”, zei de minister.
Bos verwacht dat meer financiële instellingen de komende tijd een aanvraag doen voor de garantieregeling.
Maandag kreeg SNS zo’n garantie. „Ik denk te weten dat nog een aantal volgt”, aldus Bos.
SNS Bank wil een obligatielening uitgeven van ten hoogste 2 miljard euro, die wordt gegarandeerd door de Nederlandse staat.
Tot dusver meden de meeste banken de regeling, omdat ze bang waren dat die hun imago zou aantasten. Vrijdag werden voorwaarden rondom de garantieregeling aangepast.
Bos herhaalde gisteren nog steeds klaar te staan om opnieuw te interveniëren bij Nederlandse financiële instellingen. „We zijn steeds op alles voorbereid. Als dat leidt tot de noodzaak om opnieuw in te grijpen, zullen we dat doen.”
Bos liet ook weten dat het kabinet naast grote financiële tegenvallers ook meevallers op zijn begroting voor dit jaar niet uitsluit. Die zouden zich bijvoorbeeld kunnen voordoen doordat de inflatie aanzienlijk lager uitvalt dan eerder geraamd.
Bos zei dat gisteren na een overleg met zijn EU-collega’s in Brussel. „We moeten financiële tegenvallers, zoals bij de WW, niet geïsoleerd bekijken”, aldus de bewindsman.