Buitenland

Israël: Geen uranium gebruikt

Israël zegt in het offensief tegen Hamas in Gaza geen munitie met verarmd uranium te hebben gebruikt. De beschuldigingen daarover zijn propaganda, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren.

Buitenlandredactie
21 January 2009 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 07:08

Israël is in het verleden vaker van het gebruik van verarmd uranium beticht, onder meer na de oorlog tegen Hezbollah in 2006 in Libanon, en die aantijgingen zijn steeds door onafhankelijke onderzoekers als ongegrond bestempeld, zei hij.Verarmd uranium vergroot het doordringend vermogen van granaten en bommen. De Verenigde Staten en de NAVO hebben dergelijke munitie in onder meer Bosnië en Irak gebruikt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de munitie licht radioactief. Verarmd uranium wordt onder meer in verband gebracht met geheugenproblemen, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, depressie, angstgevoelens, slapeloosheid, hoofdpijn en uitslag.

Secretaris–generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties heeft gisteren de Gazastrook bezocht. Tijdens een ceremonie bij het uitgebrande VN–kantoor in Gaza eiste Ban een onderzoek naar Israëlische aanvallen op VN–gebouwen in het gebied, waaronder een school waar Palestijnse burgers toevlucht hadden gezocht. Ban noemde de crisis in de Gazastrook een „collectief politiek falen.” Hij waarschuwde dat het huidige bestand broos is en riep Israël en Hamas ertoe op „maximale terughoudendheid” te betrachten en het staakt–het–vuren te koesteren.

Voordat hij naar Gaza kwam, had Ban een onderhoud met de Israëlische premier Ehud Olmert. Olmert zei dat Hamas geen rol mag krijgen bij de wederopbouw in Gaza. De VN en andere internationale organisaties zouden bij de wederopbouw het voortouw moeten nemen, samen met de Palestijnse Autoriteit en Egypte. Voorkomen moet worden dat Hamas enige legitimiteit aan de situatie kan ontlenen, liet het bureau van Olmert in een verklaring weten.

Ban zei met Olmert vooral te hebben gesproken over de terugtrekking van het Israëlische leger uit Gaza en de heropening van de grensovergangen. Ban is de hoogste internationale vertegenwoordiger die de Gazastrook bezoekt sinds Hamas in juni 2007 de macht greep. Het Hamas–bestuur is niet internationaal erkend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer