Binnenland

Schieten op een terrorist in Weeze

In een uur tijd een aanslag op een kerncentrale, een gasexplosie, een uitslaande brand en een ernstig ongeval meemaken? In het Duitse Weeze is het mogelijk. Maandag werd daar het eerste multidisciplinaire trainingscentrum van Europa geopend.

20 January 2009 14:37Gewijzigd op 14 November 2020 07:07
In Weeze, net over de Duitse grens bij Nijmegen, is gisteren in aanwezigheid van minister ter Horst Europa’s eerste multidisciplinaire oefencentrum geopend. Op de voormalige vliegbasis kunnen hulpdiensten iedere denkbare calamiteit, zoals gijzelingen, ong
In Weeze, net over de Duitse grens bij Nijmegen, is gisteren in aanwezigheid van minister ter Horst Europa’s eerste multidisciplinaire oefencentrum geopend. Op de voormalige vliegbasis kunnen hulpdiensten iedere denkbare calamiteit, zoals gijzelingen, ong

Met loeiende sirene komt een brandweerauto het terrein van de kerncentrale oprijden. Zwart geüniformeerde mannen springen uit de wagen en rennen naar een smeulend wrak dat de ingang van het gebouw verspert. Om de hoek van de centrale verschijnt plotseling een gewapende man. Agenten die de brandweerlieden dekking geven, draaien zich vliegensvlug om en schieten de kerel in zijn been. Kreunend van pijn ligt hij op de grond.De politie roept hulp in van een arrestatieteam. Enkele minuten later rennen agenten in zwarte pakken het terrein op. Drie oorverdovende explosies klinken. De hulpverleners laten zich daar niet door weerhouden en vallen het gebouw binnen. Even later verschijnt een aantal mannen op de hoek van het platte dak van de centrale. Hun handen gaan omhoog. De zaak is verloren.

De oefening, waarbij hulpdiensten enkele terroristen moeten overmeesteren die het gemunt hebben op de kerncentrale, is de eerste in het gloednieuwe Brandweer Oefen- en Trainings Centrum (BOTC) in Weeze, net over de Duitse grens bij Nijmegen. Op de voormalige vliegbasis kunnen hulpdiensten iedere denkbare calamiteit, zoals gijzelingen, ongevallen, evacuaties en nucleaire rampen, naspelen.

De oefenlocatie bestaat uit een 38 hectare groot terrein met onder andere een kerncentrale, een woonwijk met 300 huizen, een supermarkt, kinderdagverblijf, bejaardentehuis, zwembad en zo’n 150 meter snelweg met vangrail en afrit. Verder zijn er een stuk spoorweg met treinwagons gevuld met gevaarlijke stoffen, een tunnel en een binnenvaartschip. Ook kunnen de hulpdiensten oefenen met duiken en klimmen. Initiatiefnemer en directeur Marcel van Haren: „Dit terrein is zo groot dat ik per dag 250 hulpverleners op tien verschillende locaties kan laten oefenen, zonder dat ze last van elkaar hebben.”

Het trainingscentrum is uniek voor Europa, zegt Van Haren. „Het is tot nu toe nergens anders in Europa mogelijk alle moeilijke en gevaarlijke situaties op één terrein te oefenen. Bovendien worden rampen en ongevallen zo realistisch mogelijk nagespeeld. Als voormalig brandweerman weet ik uit ervaring hoe veel oefeningen verlopen. Op den duur weet je al waar het vuur vandaan komt en hoe het scenario in elkaar zit. Bij ons is dat uitgesloten. Zelfs tijdens de trainen kunnen we in overleg met de korps-leiding nog nieuwe verrassingseffecten toevoegen.”

Minister Ter Horst, die maandag de opening verrichtte, noemde het nieuwe trainingscentrum „een stap vooruit in internationaal opzicht. Er zijn te weinig grootschalige multidisciplinaire oefenlocaties in de grensgebieden. De komst van het BOTC is in dit opzicht een belangrijke impuls.”

„Criminelen en rampen stoppen niet voor de grens”, benadrukte de Duitse parlementair staatssecretaris Palmen maandag het belang van grensoverschrijdende oefeningen. „Om gezamenlijk optreden goed te laten verlopen, zijn oefeningen noodzakelijk.”

Het brandweerkorps van Utrecht ziet het wel zitten om in het nieuwe centrum aan de slag te gaan. „Voor meerdaagse oefeningen zijn we nu aangewezen op Zweden en Engeland. Weeze ligt een stuk dichterbij”, aldus brandweerman D. van Zanten.

Brandweer, ambulancediensten, politie, Rijkswaterstaat en Defensie kunnen in de toekomst gebruikmaken van het trainingscentrum. Op het terrein is een hotel aanwezig waar zo’n 160 personen kunnen overnachten.

Alle hulpdiensten in Nederland zijn verplicht regelmatig te oefenen in realistische oefencentra. Van Haren exploiteert ook een BOTC in Boxmeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer