Beveiliging Joodse instellingen nodig
Binnen de Joodse gemeenschap in Nederland is grote bezorgdheid ontstaan na drie incidenten waarbij synagogen mogelijk het doelwit van brandstichting en vernieling waren.
Vanwege de incidenten in Amsterdam, Haaksbergen en Arnhem heeft op dit moment overleg met de politie plaats over verscherpte beveiliging van Joodse gebouwen, verklaarde directeur R. M. Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) gisteren. Volgens Naftaniel is het nodig dat de overheid op korte termijn Joodse gebouwen beter gaat beveiligen. „Wij denken dat bij de gebouwen vaste beveiligers voor de deur zouden moeten staan.”Onbekenden veroorzaakten gisterochtend met een molotovcocktail een klein brandje bij een veilinghuis in Amsterdam-Zuid. In hetzelfde gebouw zit een synagoge, die volgens Naftaniel „ongetwijfeld” het eigenlijke doelwit was. „Boven de deur van het gebouw staan Hebreeuwse teksten.” Enkele dagen voor het incident in Amsterdam werden bij een synagoge in Haaksbergen de ruiten ingegooid. Ook bij een synagoge in Arnhem probeerden onbekenden brand te stichten. „Het is schokkend dat dit in Nederland gebeurt. Deze incidenten zijn onacceptabel. Als straks een synagoge in vlammen opgaat, is het te laat.”
PVV-leider Wilders wil morgen aan de ministers Ter Horst en Hirsch Ballin vragen wat er de afgelopen dagen precies is gebeurd en hoe daarop door de politie is gereageerd. Verder eist hij onmiddellijke beveiliging van Joodse gebouwen.
Zo’n 2500 mensen hebben gisteren in Den Haag gedemonstreerd tegen Israël. Dat waren er veel minder dan de 10.000 mensen die de organisatoren hadden verwacht. De politie arresteerde tien demonstranten. Moskeeën hadden ertoe opgeroepen naar de betoging te komen.
In Amsterdam betuigden enige honderden demonstranten gisteren juist hun steun aan Israël. Met enkele toespraken, liederen en Israëlische vlaggen toonden de demonstranten hun solidariteit met Israël in het conflict in het Midden-Oosten. De Joods-christelijke groepering Tora Yeshua had de demonstratie georganiseerd.
Zaterdag werd er bovendien gedemonstreerd in Oss, Nijmegen, Venlo, Amsterdam en Haarlem.