Nibud: zorg voor buffertje
De prijzen stijgen nauwelijks en het netto loon gaat omhoog. Vrijwel iedereen gaat er dit jaar 1 tot 4 procent in koopkracht op vooruit, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting berekend. Maar door de kredietcrisis staan banen op de tocht en mensen die hun baan kwijt raken, krijgen te maken met een flinke daling van hun koopkracht. Daarom adviseert het Nibud voor de zekerheid wat opzij te leggen.
Iedereen krijgt meer te besteden doordat de lonen en uitkeringen met gemiddeld 3 procent stijgen, terwijl de prijs van benzine maar ook andere producten is gedaald. Door onder meer belastingmaatregelen van het kabinet gaat de ene groep er meer op vooruit dan de andere. Gezinnen met kinderen gaan er door de introductie van het kindgebonden budget het meest op vooruit. Dat geldt vooral voor tweeverdieners met een goed inkomen. Zij gaan er rond de 4 procent op vooruit.Maar de kredietcrisis gooit roet in de rooskleurige koopkrachtcijfers. Veel mensen zijn onzeker van hun baan, huizen blijken onverkoopbaar en wie zijn spaargeld in aandelen had zitten, is veel kwijtgeraakt. Wie werkloos wordt, kan er honderden euro’s per maand op achteruitgaan. Een alleenverdiener met twee kinderen en een bruto–inkomen van 31.000 euro per jaar, houdt per maand 369 euro (–16,4 procent) minder over als hij zijn baan kwijt raakt.
Daarom maant het Nibud tot voorzichtigheid. Gebruik de koopkrachtstijging bijvoorbeeld om schulden af te betalen of vorm daarmee een buffertje voor slechtere tijden. Denk er in ieder geval vast over na hoe een een terugval in inkomen op te vangen is.