Kerk & religie

Rotterdammers zijn gehecht aan hun kerken

Rotterdammers hechten veel waarde aan het behoud van de vaak karakteristieke kerkgebouwen in de stad. Dat blijkt uit 150 door het BurgerPanelRotterdam verzamelde enquêtes. Wethouder H. Karakus nam vandaag het rapport ”Bakens” in ontvangst.

Kerkredactie
20 January 2009 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 07:07
De voormalige Koninginnekerk in Rotterdam. „Degenen die deze kerk kenden, vinden het zonde dat dit baken is gesloopt”, aldus een deelnemer aan het BurgerPanelRotterdam. Foto RD
De voormalige Koninginnekerk in Rotterdam. „Degenen die deze kerk kenden, vinden het zonde dat dit baken is gesloopt”, aldus een deelnemer aan het BurgerPanelRotterdam. Foto RD

Rotterdammers beschouwen en beleven kerkgebouwen als bakens in hun stad. „Ze zijn voor mij wortels van een buurt, daar moet men van afblijven. Als kerkgebouwen verdwijnen, mis ik de sporen die mensen nalaten in de stad.”Bij de 75 gesprekken die het panel met Rotterdammers had, gaven 58 personen aan het verdwijnen van het kerkgebouw in hun buurt te zullen betreuren. Wat men dan mist is bijvoorbeeld: de kerk als beeldbepalend erfgoed, de toren, het klokgelui, de kerk als instituut én als gebouw en ook de nevenactiviteiten. „Het is de plaats waar ik ga stemmen en waar de wijkgemeente markten organiseert.”

Iemand anders steekt een spa dieper. „Een kerkgebouw is voor mij mijn persoonlijke religieuze achtergrond: ik ben er gedoopt en getrouwd en onze ouders zijn er uitgedragen: hier staat in steen een gedeelte van onze familiegeschiedenis.”

Ook iemand die niet kerkelijk is opgevoed, vindt „dat een kerk in het stadsbeeld hoort. Het is een vertrouwd element als baken in mijn omgeving.” Voor weer een ander is een kerkgebouw een moment in de dagelijkse route, „gewoon mooi om te weten waar je bent.” Voor velen zijn er al te veel kerken in de stad gesloopt. Koploper is de Koninginnekerk. „Degenen die deze kerk kenden, vinden het zonde dat dit baken is gesloopt.”

Moet een kerk behoed worden voor sloop, dan staat hergebruik op de nominatie. „Wel belangrijk is dat de buitenkant behouden blijft”, zegt de een. „Als er maar geen discotheek in komt. De bestemming moet overeenkomen met het respect dat zo’n gebouw afdwingt”, aldus een ander.

„Rotterdam heeft al eens zijn hart verloren, laten we proberen al die andere dingen te behouden en een nieuwe functie te geven”, luidt een van de conclusies van het burgerpanel. Een van de aanbevelingen die het panel aan het gemeentebestuur doet, is een sloopverbod voor kerkgebouwen in te stellen. De gemeente krijgt het advies binnen een halfjaar een inventarisatie te maken van alle bestaande kerkgebouwen binnen de gemeentegrenzen. Vervolgens moet Rotterdam met kerkbesturen en het bisdom overleggen welke kerkgebouwen mogelijk of zeker afgestoten gaan worden. Dan kan worden bezien wat een nieuwe bestemming voor het gebouw zou kunnen zijn.

Gereformeerde kerk vrijgemaakt en Nederlands gereformeerde kerk Nijverdal
NIJVERDAL - De kerkenraden van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) en de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) in Nijverdal hebben „met vreugde” bekendgemaakt dat beide gemeenten elkaar hebben gevonden op „de meest wezenlijke punten van het kerk-zijn.” Dat staat in het jongste nummer van het Nederlands gereformeerde orgaan Opbouw.

Nadat de al langer lopende samensprekingen begin 2007 in „een stroomversnelling” waren gekomen, stemden de gemeenten het afgelopen najaar in met een ”verklaring van eenheid” die ze als resultaat van de gesprekken was voorgelegd. Eerder in 2008 werd al besloten tot kanselruil, gezamenlijke kerkdiensten en de openstelling van elkaars avondmaalstafels.

De gemeenten geven aan dat ze zich eensgezind voelen in hun aanvaarding van het gezag van de Bijbel als het Woord van God. Ze achten zich daarnaast gebonden aan de gereformeerde belijdenisgeschriften. Verder ervaren ze, aldus Opbouw, dat in de praktijk van het gemeentelijke leven over en weer „de echte geestelijke eenheid ook echt wordt beleefd.”

De twee gemeenten, met in totaal zo’n 550 leden, willen nu „onder Gods leiding” dat wat bereikt is uitbouwen en verder naar elkaar toegroeien, meldt Opbouw. Met het oog daarop willen ze hun licht opsteken bij andere gemeenten binnen hun kerkverband die een vergelijkbare ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Nederlands gereformeerde kerk Dronten
DRONTEN - De Nederlands gereformeerde kerk te Dronten heeft besloten het ambt van ouderling open te stellen voor vrouwelijke gemeenteleden, zo meldde het NGK-blad Opbouw vorige week.

Vorig jaar namen de Nederlands gereformeerde kerken te Doetinchem/Velp, Hardinxveld-Giessendam en Oostzaan een vergelijkbaar besluit tot openstelling van het ouderlingenambt, aldus Opbouw. „Overigens leiden deze besluiten niet in alle gevallen op korte termijn tot effectuering ervan door het daadwerkelijk benoemen van vrouwelijke ouderlingen.”

De NGK besloten in 2004 de deur te openen voor vrouwelijke ouderlingen. Sinds 2007 kunnen vrouwen ook predikant worden.

Restauratie toren Ermelo
ERMELO - De toren van de hervormde kerk aan de Putterweg in Ermelo kan een forse opknapbeurt tegemoetzien. Ermelo heeft aangekondigd 795.000 euro voor de renovatie vrij te maken. Dat meldde dagblad de Stentor onlangs.

Burgemeester W. P. Omta zegt in een toelichting op het besluit van het Ermelose college dat het onderhoud aan de kerktoren al langere tijd was gepland, maar dat het er tot nu toe niet van is gekomen. In een restauratieplan dat is opgesteld, worden de kosten voor de opknapbeurt begroot op 850.000 euro. Behalve de reparatie van de leien dakbedekking zijn hierin ook kosten opgenomen voor zaken zoals vervanging van geluidsapparatuur en de aanvraag van vergunningen. Omdat Ermelo in aanmerking komt voor een zogenaamde BRIM-subsidie, een rijkssubsidie voor de instandhouding van monumenten, komen de uiteindelijke kosten voor de gemeente uit op 795.000 euro.

Volgens burgemeester Omta is de toren een markant object in Ermelo. De gemeente heeft daardoor binding met het gebouw en daarmee ook de taak bij te dragen aan het in goede staat houden van kerk en toren.

De renovatie van de toren staat gepland voor 2011. Ermelo wil hiervoor het krediet van 795.000 euro ten laste laten komen van de begroting 2011-2013. Deze grote herstelbeurt maakt dan wel dat de kerktoren weer vijftig tot zestig jaar vooruit kan.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer