CDA botst met GL om dakloze asielzoekers
CDA-fractievoorzitter Verhagen is donderdag hard in aanvaring gekomen met GroenLinks-leider Halsema. Reden was het feit dat het CDA toch niet voor het bieden van noodopvang aan een bijzondere groep dakloze asielzoekers bleek te zijn.
Het gaat om asielzoekers die, 48 uur nadat ze hun asielverzoek hebben ingediend, tegen een directe afwijzing in het aanmeldcentrum in beroep zijn gegaan en die bij dat beroep het verzoek hebben gedaan de uitspraak in Nederland te mogen afwachten. GroenLinks wil dat zij noodopvang krijgen totdat de rechter over de laatste vraag heeft beslist. Meestal duurt dat een paar weken.
Het CDA leek de voorstanders van deze vorm van noodopvang begin deze week aan een meerderheid te willen helpen. Tot grote woede van Halsema liet fractievoorzitter Verhagen donderdag weten dat het CDA daarop terugkomt. Reden is dat minister Nawijn (Vreemdelingenzaken) vreest dat de noodopvang leidt tot meer beroepsprocedures en dus een aanzuigende werking heeft.
Daarbij komt, aldus Verhagen, de toezegging van Nawijn dat het Rijk tegemoetkomt aan de stichting VluchtelingenWerk Nederland, die de desbetreffende groep asielzoekers op dit moment particuliere opvang biedt. Nawijn wil de kosten vergoeden voor de opvang van het tiende deel van deze mensen, dat uiteindelijk langer in Nederland mag blijven voor de beroepsprocedure.
De linkse oppositie botste donderdag ook fors met minister Nawijn in een debat over de afschaffing van het zogeheten driejarenbeleid. Daarmee wil Nawijn voorkomen dat asielzoekers automatisch een verblijfsvergunning krijgen wanneer zij door de trage werking van de overheid al langer dan drie jaar wachten op een antwoord op hun asielverzoek. Volgens PvdA, GroenLinks, D66 en SP doet het kabinet daarmee aan „onbehoorlijk bestuur.” De fracties pleiten voor een overgangsrecht of een specifiek pardon voor „oude gevallen.”