EU houdt Turkije aan het lijntje
Turkije behoeft niet te rekenen op een besluit om spoedig te beginnen met de onderhandelingen over toetreding tot de EU. Duitsland en Frankrijk hebben in dit verband 1 juli 2005 in gedachten.
De kwestie komt aan de orde tijdens de top van de vijftien regeringsleiders van eind volgende week in Kopenhagen. Die staat volledig in het teken van de uitbreiding. Zo is het de bedoeling definitief groen licht te geven voor de aansluiting van tien kandidaat-leden in 2004.
De Turkse politicus Erdogan, de grote winnaar van de recente parlementsverkiezingen, reist momenteel rond om her en der steun te zoeken voor de wens om snel de voorbereidende besprekingen te starten met Brussel. Alle EU-landen heeft hij inmiddels bezocht.
Achter de schermen oefenen de Verenigde Staten druk uit om Ankara tegemoet te komen. Turkije is door zijn strategische ligging voor de Amerikanen erg belangrijk als bondgenoot.
Binnen de Unie overheerst echter de opvatting dat de betrokken natie in de sfeer van de mensenrechten nog onvoldoende verbeteringen heeft aangebracht. De Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder zijn het volgens bronnen in Berlijn samen eens geworden over een tussenoplossing. Zij stellen voor een zogenoemde ’rendez-vous-datum’ aan te bieden. In dat scenario zouden de Europese leiders in 2004 moeten beoordelen of er dan genoeg vorderingen zijn geboekt om het overleg, bijvoorbeeld op 1 juli 2005, aan te vangen.
De Turkse premier Gül eiste gisteren nog eens een toezegging met een concrete datum. „Andere opties zullen niet beantwoorden aan de verwachtingen van onze bevolking en regering”, liet hij in een persbericht weten.