Politiek

Irakenquête dichterbij na onthulling geheim stuk

De voorstanders van een onderzoek naar de Nederlandse steun voor de inval in Irak hebben nieuwe munitie in handen gekregen.

Redactie politiek
19 January 2009 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 07:06

Uit een geheim ambtelijk document uit 2003 blijkt dat een deugdelijke juridische basis voor de steun ontbrak. NRC Handelsblad onthulde zaterdag dat de hoogste ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken het kritische stuk bewust weghield bij de toenmalige minister De Hoop Scheffer. „Goed opbergen in de archieven voor het nageslacht”, schreef hij boven de notitie.Nederland zou een juridische procedure bij het Internationaal Gerechtshof over de politieke steun aan de inval waarschijnlijk verliezen, staat te lezen in het document.

De coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie hebben geschokt gereageerd op de onthulling. Net als SP, VVD en D66 willen ze zo snel mogelijk opheldering van het kabinet. De linkse oppositiepartijen zien in de inhoud en in het wegmoffelen van het kritische document een extra reden voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse politieke steun voor de inval.

Premier Balkenende, fervent tegenstander van zo’n onderzoek, zei zaterdag dat hij eerst de details over het document wil horen. Hij wilde nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Minister Donner van Sociale Zaken, justitieminister in 2003, verzekerde dat het kabinet destijds de volkenrechtelijke aspecten heeft meegewogen bij het besluit voor politieke steun aan de inval in Irak. Hij meent dat het „heel wel” zo kan zijn dat de ambtenaren hun minister niet hebben ingelicht, omdat de informatie al bekend was. Het nu uitgelekte document dateert van na de inval in Irak.

ChristenUniejongerenorganisatie PerspectieF dringt aan op een parlementair onderzoek. „Dat biedt de enige serieuze mogelijkheid om de mist rondom dit thema te laten verdwijnen”, meent PerspectieF-voorzitter IJmert Muilwijk. „Wij willen graag een transparante besluitvorming. In de samenleving is nu het beeld van een politieke doofpot ontstaan. Een parlementair onderzoek is de enige manier om dit beeld weg te nemen. PerspectieF zou daarom graag zien dat de leden van de Eerste Kamer instemden met een parlementair onderzoek naar Irak.”

Een meerderheid in de Eerste Kamer voelt daar veel voor. CDA, ChristenUnie en SGP in de Senaat verzetten zich er tegen.

Uit een zaterdag gepresenteerde enquête van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat een meerderheid (58 procent) van de Nederlandse bevolking voorstander is van een parlementaire enquête naar de Nederlandse steun voor de invasie van Irak. Ook vindt 55 procent dat de vertrouwelijke notulen van de ministerraad rond dit onderwerp openbaar moeten worden gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer