Vrouw in ambt in GKSA lijkt dichtbij
De Gereformeerde Kerken in Zuid-Afrika (GKSA) openen wellicht nog dit jaar de mogelijkheid dat vrouwen predikant worden. De algemene synode van de zogenoemde Dopperkerken besloot vorige week de kwestie niet meer uit te stellen tot de volgende synode, in 2012.
De vraag of vrouwen predikant en ouderling kunnen worden, kwam vorige week opnieuw op de tafel van de generale synode te liggen nadat deze had besloten een synodebesluit van 2006 te herzien, zo bericht de Zuid-Afrikaanse krant Beeld. „Dit had niet alleen tot gevolg dat vrouwen nu weer diaken mogen zijn, maar ook dat de synode opnieuw verschillende bezwaarschriften en verslagen met uiteenlopende standpunten moet gaan behandelen.”Omdat de synode daar nu geen tijd meer voor had, werd besloten deze te verdagen en de besprekingen op een later moment te hervatten. Een synodecommissie moet de besprekingen voorbereiden door middel van een nieuw rapport waarin zij alles nog eens op een rijtje zet, aldus Beeld. „Er is duidelijk op de synode gezegd dat dit ook de kwestie van de vrouw in het predikants- en ouderlingenambt raakt.”
Een van de belangrijkste „nieuwe perspectieven” binnen de GKSA is wat de Zuid-Afrikaanse krant betreft „een diepgaande studie die predikanten en hoogleraren uitvoerden op het punt van de vraag wat de Bijbel over dit vraagstuk zegt. De uitkomst daarvan was dat er geen duidelijk antwoord is.”
Volgens Beeld zal de synode straks waarschijnlijk besluiten dat gemeenten binnen de GKSA zelf kunnen beslissen of zij vrouwen als ouderling en/of predikant willen toelaten of niet.
Wanneer de generale synode haar zittingen hervat, is nog niet duidelijk. Volgens dr. Neels Smit, de voorzitter van het moderamen, zal dit zo snel mogelijk zal zijn, waarschijnlijk dit jaar nog, maar op zijn laatst in januari volgend jaar.
Binnen een deel van de Dopperkerken heerst grote verontrusting over de koers van het kerkverband. In Nederland onderhouden de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken relaties met de GKSA.
De GKSA bestaan uit drie nationale synoden, die evenredig vertegenwoordigd zijn in een algemene synode (generale synode).