Opinie

Calvijn of Darwin

Twee artikelen in het RD trokken mijn aandacht. Het eerste artikel ging over de filosoof Nietzsche. Nietzsche leefde in de 19e eeuw, dus meer dan een eeuw geleden. Hij sprak openlijk zijn twijfel uit over het bestaan van God.

dr. K Ruitenberg
19 January 2009 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 07:06

Dr. A. A. A. Prosman sprak onlangs in een ambtsdragersconferentie over Nietzsche. Hij benoemde Nietzsche als „fakkeldrager”, omdat zijn visie op een God die dood is steeds meer praktische invulling krijgt in de samenleving anno 2009. „God heeft afgedaan, maar nu heeft ook Zijn dood afgedaan. In die zin dat men zich er op geen enkele manier over kan opwinden. Het proces van ontkerstening heeft zijn eindfase bereikt.” Nietzsche heeft al in zijn tijd aangevoeld dat een proces van secularisatie zich zou gaan voltrekken.Het tweede artikel dat me opviel ging over ds. K. Hendrikse, predikant bij de PKN. Hij heeft een boek geschreven met als titel ”Geloven in een God die niet bestaat”. Dit vormt een illustratie van de bewering van dr. Prosman. Anno 2009 kan ds. Hendrikse rustig een boek met deze titel produceren. Hij wordt daarom niet geschorst, niet onder censuur gezet. Men gaat met hem in gesprek. Het is tekenend voor de tijdgeest. Ds. Hendrikse ligt qua denken volledig in lijn met Nietzsche.

Het jaar 2009 is een herdenkingsjaar. Herdacht wordt dat Calvijn 500 jaar geleden geboren is. Zijn gedachtegoed, of moeten we zeggen het Woord van God, heeft in de 500 jaar die volgden diepe sporen getrokken in de Nederlandse samenleving. Nederland werd een calvinistisch land. Nog steeds zijn daarvan de sporen te vinden.

Herdacht wordt ook Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie. Het is precies 200 jaar geleden dat hij werd geboren. Zijn evolutietheorie is nu 150 jaar oud. In 1859 verscheen ”On the Origin of Species”, waarin Darwin de evolutietheorie en het principe van natuurlijke selectie uiteenzette. Deze theorie werd vrij snel door de wetenschap omarmd.

Tot welke vorm van denken dit leidt is goed te illustreren aan de hand van een artikel van prof. dr. Marcel Sarot, godsdienstfilosoof en hoofd van het departement godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Hij stelt in het blad van de alumni van de universiteit: „Ook op de christelijke theologie heeft Darwin een behoorlijke impact gehad. Het geloof in een directe schepping door God van het eerste mensenpaar en in hun zondeval is na de evolutietheorie lastig vol te houden. Ook hebben wij God niet langer nodig om de aanpassing van soorten aan hun omgeving te verklaren. Wetenschap beschrijft de feiten en die hebben gelovigen maar te accepteren. Zij moeten hun geloof vandaag de dag verwoorden binnen een wereldbeeld waarvan de evolutietheorie deel uitmaakt. In principe is dat geen probleem: niemand gelooft nog dat de aarde plat is, zoals in de Bijbel staat. De Franse priester Teilhard de Chardin heeft zelfs een synthese tussen evolutietheorie en christelijk geloof geformuleerd. Maar er is ook een groeiende groep christenfundamentalisten die schepping en evolutie onverenigbaar achten. Tegenwoordig argumenteren zij, dat sommige dingen zo complex zijn dat de evolutietheorie ze niet kan verklaren - er moet sprake zijn van intelligent design. Ik vind dat een omkering van zaken: wetenschap moet zich bezig houden met feiten, religie met zingeving. Christenen hebben nooit geloofd, dat God een causale factor naast andere factoren is.”

Wie dit leest en op zich laat inwerken, ziet dat het wereldbeeld in ons land en daarbuiten echt ingrijpend is veranderd. Men gebruikt de evolutietheorie om het bestaan van God te ontkennen, en dat door geleerden die leiding moeten geven aan de opleiding theologie.

De redenering van prof. Sarot is gebouwd op de vooronderstelling dat de moderne wetenschap stoelt op feiten. Niets is echter minder waar. Elke wetenschapper weet dat wetenschap gebaseerd is op vooronderstellingen. Zo ook de evolutietheorie.

Wat wordt Gods Woord anno 2009 bewaarheid: „De dwaas zegt in zijn hart: daar is geen God.” Laten we treden in de sporen van Calvijn en niet in de sporen van Darwin. Calvijn die alleen Gods Woord als de Waarheid beleed.

opinie voetnoot (u490(De auteur is voorzitter van de raad van bestuur van gehandicapteninstelling De Schutse. Reageren aan scribent? gedachtegoed@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer