Banken doen mee aan garantieregeling Bos
Alle Nederlandse banken gaan meedoen aan de garantieregeling van minister Bos van Financiën. Dat hebben bestuurders van de banken vrijdag afgesproken met Bos.
De meerderheid van de banken zal een beroep doen op de garantiestelling van in totaal 200 miljard euro. Tot nog toe meldden zich daar alleen autoleasebedrijf Leaseplan en zakenbank NIBC voor.Een aantal andere banken, waaronder de Rabobank, heeft de garanties van Bos niet nodig, maar wil wel meehelpen met de uitvoer van de regeling. „Op die manier doen alle grote financiële instituties mee", aldus Bos.
Doel van de regeling, die vorig jaar oktober werd ingesteld, is dat de banken weer makkelijker geld aan elkaar gaan uitlenen. Sinds de financiële crisis vorig jaar september in alle hevigheid uitbrak, zijn banken daar bijzonder huiverig voor.
„Ze wantrouwden elkaar, maar wij garanderen terugbetaling van leningen. Het loket staat open”, zei Bos over de regeling. „Als banken elkaar weer gaan vertrouwen, wordt het ook makkelijker om geld uit te lenen aan bedrijven”.
De minister toonde zich begin deze week bijzonder ontevreden over het feit dat er zo weinig een beroep werd gedaan op zijn garanties. Hij begreep dat banken voor de jaarwisseling nog aarzelden, want garanties zouden „lelijk” staan op de jaarbalans. Maar dat argument gold in het nieuwe jaar niet meer.
Hij riep de banken daarom naar zijn ministerie om te horen wat precies hun bezwaren zijn bij de regeling. De banken hebben daar vrijdag een langere looptijd van leningen bedongen. De looptijd wordt opgerekt van maximaal drie naar maximaal vijf jaar. De vergoeding die de banken moeten betalen voor de garanties, blijft onveranderd.
Bos wilde van zijn garantieregeling een succes maken, en dat kon alleen maar als banken en institutionele beleggers bij hem zouden aankloppen voor de garanties. Tot nog toe meldden zich daar alleen autoleasebedrijf Leaseplan en zakenbank NIBC voor.