Buitenland

Genenkaart muis van groot belang voor medisch onderzoek

Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben de genen van de muis in kaart gebracht. Ze constateerden dat 80 procent van de genen van de muis gelijk zijn aan die van mensen. De genenkaart van de muis is daarom van groot belang bij het onderzoek naar kanker, hartziekten en andere ziekten, aldus de onderzoekers donderdag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

ANP/RTR
5 December 2002 13:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

De genenkaart van de mens is vorig jaar gepubliceerd. Wetenschappers zeiden tegen de Britse omroep BBC dat het onderzoek naar de menselijke genen, de drgers van erfelijk materiaal, volgend jaar wordt afgerond.

De menselijke genenkaart is vergeleken met die van de muis. Uit de studie blijkt dat zowel de mens als muis ongeveer 30.000 genen heeft en dat deze voor 80 procent gelijk zijn. Ook ontdekten wetenschappers tijdens het onderzoek 1200 nieuwe menselijke genen en 9000 nieuwe genen van de muis.

Rick Woychik, directeur van het Jackson Laboratorium in de Amerikaanse staat Maine, zei tegen Nature dat de muis het zoogdier is dat de grootste bijdrage kan leveren aan medisch onderzoek. Hij wees erop dat muizen hetzelfde cel- en organismesysteem hebben als mensen en zich in een zeer rap tempo voortplanten. Volgens Nature gebruiken laboratoria wereldwijd ongeveer 25 miljoen muizen bij onderzoek naar kanker en andere ziekten.

De genenkaart van de muis kan op internet worden bekeken. Wetenschappers maken al gebruik van de gegevens bij het zoeken naar genen die in verband kunnen worden gebracht met ziektes als diabetes en het Downsyndroom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer