Grote problemen met nieuw systeem grenscontrole
De invoering van een verbeterd computersysteem voor grenscontrole op mensen die de EU binnenkomen of verlaten stuit op grote technische problemen. De geplande Europese invoering in september lijkt niet haalbaar. Criminelen kunnen daardoor voorlopig nog te makkelijk Nederland en andere EU–landen binnenkomen.
Minister Langer (Binnenlandse Zaken) van huidig EU–voorzitter Tsjechië meldde dat donderdag bij aanvang van informeel EU–beraad in Praag met onder anderen minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken).De politie en marechaussee op bijvoorbeeld Schiphol werken nu met een relatief verouderd systeem, dat vijftien miljoen gestolen goederen en de namen van 800.000 gezochte personen bevat. De EU wilde dat met een nieuw systeem aanvullen met vingerafdrukken, pasfoto’s en andere gegevens.
Maar een test in de herfst mislukte volkomen. Het is onduidelijk hoeveel tijd nodig is om het programma aan de praat te krijgen.
Ministers van Binnenlandse Zaken reageerden donderdag zeer kritisch. „De Europese Commissie werkt nu al twee jaar aan het systeem en stelt invoering steeds uit. We hebben geen vertrouwen meer dat de Europese Commissie dit nog voor elkaar krijgt", zei de Oostenrijkse Maria Fekter.
Idee is dat de EU–landen zelf kijken welke delen van het zogeheten SIS–II systeem wel werken. In april hakken ze dan een knoop door: alsnog een gedeeltelijke invoering of een geheel nieuw programma laten ontwikkelen.
Het systeem werkt in de zogeheten Schengenzone, waar de onderlinge grenscontroles zijn afgeschaft. Die zone omvat bijna alle EU–landen, plus Zwitserland, Noorwegen en IJsland. De nieuwe EU–landen Roemenië en Bulgarije willen ook graag bij de Schengenzone, maar volgens ministers is dat onrealistisch zolang het nieuwe systeem niet werkt.