Reacties ICG-adviseur en kerkrentmeester
„Kerkelijke betrokkenheid is mij door mijn ouders voorgeleefd.” E. Fokkema is, na tientallen jaren te hebben gewerkt voor allerlei hulpverleningsorganisaties, adviseur van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving (ICG) bij de actie Kerkbalans.
Zijn doel is plaatselijke gemeenten te enthousiasmeren voor nieuwe manieren van geldwerving. „Een geweldige uitdaging. Veel avonden, ook in mijn vrije tijd, ga ik de boer op om voorlichting te geven. Een eenvoudige brief van het college van kerkrentmeesters waarin met tabellen wordt aangetoond dat de gemeente verlies lijdt, werkt niet meer. Geld innen doe je als gehele gemeente.Je kunt zeggen dat het jeugdwerk op jaarbasis 50.000 euro kost. Maar het kan ook zo: een avond kost 75 euro. Concreet zijn, stimuleert mensen om te geven.”
Kerkbalans kent niet alleen een financiële kant, het gaat ook om gemeenteopbouw, vindt Fokkema. „Randleden komen op scharniermomenten van het leven vaak bij de kerk uit. Een telefoonnummer van de predikant voor pastorale zorg moet daarom op de geldwervingsfolder worden vermeld. Ook kunnen mensen bijvoorbeeld het orgel willen financieren. Voor zo’n deelproject moet ruimte zijn.”
De kerkrentmeester
Deze week staat „alles in het gezin in het teken van Kerkbalans”, aldus ouderling-kerkrentmeester C. Visser van de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard Ichthus in Noordwijk. Visser is er zo’n drie tot vier dagen bezig met enveloppen adresseren en gegevens digitaal beheren. „Mensen die te kennen hebben gegeven niets meer te willen doneren, worden geschrapt uit het bestand, zodat ze volgend jaar niet opnieuw een envelop krijgen. Ook bel ik mensen die een gift hebben toegezegd maar nog niet hebben overgemaakt.”
De ouderling-kerkrentmeester coördineert de uitdeling en de inzameling van de enveloppen. Zogenaamde lopers, mensen die de enveloppen bij mensen thuis brengen, kent de streekgemeente nauwelijks meer. „Actieve leden kunnen we benaderen door voor of na de diensten te vragen of ze de enveloppen willen invullen. Oudere leden en leden die de zondagse dienst niet zo vaak bezoeken, krijgen hun envelop thuisbezorgd door een ander gemeentelid.”
De envelop door de bus doen, is er niet meer bij. „We bellen aan en geven de brief. Vervolgens spreken we een datum af waarop we de brief kunnen ophalen. Bij het ophalen gaat het idem dito.” De 256 leden boven de achttien jaar en ongeveer 20 gastleden leveren hun envelop in, en daarmee is de respons zo goed als 100 procent.