„Kraamafdeling te snel gesloten”
DEN HAAG – De ziekenhuizen in Vlissingen en Goes zijn te hard van stapel gelopen met het sluiten van de kraamafdeling in Vlissingen. Dat vindt een meederheid in de Tweede Kamer.
De kwestie kwam gisteren aan de orde tijdens een spoeddebat met minister Klink van Volksgezondheid. Sinds begin dit jaar is de verloskunde geconcentreerd in Goes omdat er te weinig personeel was om dit in beide ziekenhuizen overeind te houden. De oppositie in de Tweede Kamer wil sowieso een volwaardige kraamafdeling in Vlissingen behouden.Het CDA vindt dat de ziekenhuizen hadden moeten wachten op een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over een voorgenomen fusie van de Zeeuwse ziekenhuizen.
VVD-Kamerlid Schippers vermoedt zelfs dat de ziekenhuizen met het oog op de fusie niet al te veel moeite hebben gedaan om gynaecologen te zoeken, maar minister Klink zei wel de indruk te hebben dat de ziekenhuizen goed hebben gezocht. Wel zei hij nog eens te laten bekijken of er genoeg vrouwenartsen worden opgeleid.
Klink zegde al eerder toe dat er in Walcheren zo snel mogelijk een ambulance bij moet komen om hoogzwangere vrouwen binnen de bestaande normen in het ziekenhuis te kunnen krijgen. De ambulance kan binnen twee maanden gaan rijden, maar had er eigenlijk begin dit jaar al moeten zijn, op het moment dat de verloskunde in Goes werd geconcentreerd.
Vorige week beviel een vrouw uit Walcheren in de ambulance, omdat ze het ziekenhuis in Goes niet op tijd kon bereiken. Volgens verloskundigen is het voor een verantwoorde begeleiding van zwangere vrouwen noodzakelijk om binnen de wettelijk gestelde tijd van 45 minuten toegang te hebben tot acute zorg. Vanuit delen van Walcheren is dat met een ambulance niet of nauwelijks haalbaar.
Ziekenhuizen besluiten het zorgaanbod vaak te clusteren, omdat dit sterk kostenbesparend werkt. Juist in Zeeland ontstaan daarbij knelpunten. Het Ziekenhuis Walcheren (met een vestiging in Vlissingen en een kleine post in Middelburg) en de Oosterscheldeziekenhuizen (met een hoofdlocatie in Goes en een post in Zierikzee) gaan samen verder. De gezamenlijke directies willen de specialistische zorg concentreren.