Sombere tijden voor bouwvakkers
Bouwvakkers gaan onzekere tijden tegemoet. Volgens Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid, droogt het werk op voor werknemers in met name de woningbouw als gevolg van de financiële crisis. 2010 Zou het slechtste jaar worden.
Bouwvakkers zitten nog niet thuis. Maar volgens Van Hoek moet de grote klap nog komen. „Er zit altijd een vertraging in de bouw. Bouwvakkers profiteren nu nog van projecten uit eerdere jaren. Maar afgelopen september is de orderportefeuille met meer dan een maand teruggelopen, er zijn dus bijna geen nieuwe opdrachten bijgekomen. Ik heb nog nooit zulke klappen gezien".NVB, de branchevereniging voor de bouw, stuurde vorige week nog een brandbrief naar het kabinet waarin ze waarschuwt voor groot banenverlies. NVB–directeur Nico Rietdijk ziet de toekomst somber in: „Gezonde bedrijven gaan failliet en goede werknemers verlaten de sectorer zijn dus bijna geen nieuwe opdrachten bijgekomen.
Rietdijk waarschuwt dat de krimp in de werkgelegenheid voor bouwvakkers zich na de zomer van 2009 zal inzetten en voorziet net als Van Hoek een dieptepunt in 2010. „Indirect zullen ook banen verdwijnen. Denk aan hoveniers, stratenmakers en werknemers in de transportsector. Als de overheid niet ingrijpt, kan het in totaal 100.000 banen kosten", aldus Rietdijk.
In Limburg en Zeeland hebben bouwopleidingen nu al moeite stageplekken te vinden voor hun leerlingen omdat er niet genoeg werk is. Fundeon, het kenniscentrum voor beroepsonderwijs in de bouw, verwacht dat deze problemen zich landelijk zullen verspreiden. „Als opleidingen hun leerlingen niet meer bij bouwbedrijven kwijt kunnen voor een leer–werktraject, zullen ze minder leerlingen toelaten tot de opleiding. Dat zou een complete ramp zijn voor de sector", zegt Frans Kokke, directeur markt en ontwikkeling van Fundeon.
Al zal het de komende jaren moeilijker worden een baan te vinden in de bouw, volgens Kokke zal de sector na de crisis juist te maken krijgen met een tekort aan werknemers. Ook Rietdijk voorziet een groei in de vraag. Door het opgelopen woningtekort en de vergrijzing binnen de sector zijn bouwvakkers over een paar jaar „kei– en keihard nodig", aldus Rietdijk.