Binnenland

Minister: Terrorisme harder aanpakken

Ook minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) vindt dat Nederland strenger moet omgaan met organisaties die banden hebben met het internationaal terrorisme.

Redactie politiek
5 December 2002 10:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

Hij liet dat woensdag weten nadat een kamermeerderheid een motie aankondigde waarin het kabinet wordt opgeroepen het beleid minder coulant te maken.

Nederland kan het zich volgens De Hoop Scheffer niet veroorloven uit de pas te lopen bij de andere Europese landen in de bestrijding van het terrorisme. Terroristische organisaties zijn immers altijd op zoek naar de zwakste schakel. Als Nederland achterblijft, wordt de aantrekkingskracht op terroristische organisaties om hier naartoe te komen groter.

„In landen om ons heen kan strenger worden opgetreden, bijvoorbeeld tegen mantelorganisaties die geld inzamelen voor terroristische activiteiten”, constateerde de CDA-bewindsman. Volgens hem is het kabinet in debat over de vraag of er aanvullende maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het terrorisme. Daarbij spelen echter ook zaken als burgerrechten een rol en het gevaar van het „ondergronds gaan” van organisaties, waardoor zij minder goed in de gaten kunnen worden gehouden. Eerder deze week zei justitieminister Donner dat hij om die reden weinig voelt voor het verbieden van organisaties.

CDA-kamerlid Eurlings blijft zich opwinden over de scheve situatie in Nederland, waarin verdachte organisaties wel financieel mogen worden afgeknepen, maar verder met rust worden gelaten. In een motie, mede ondersteund door VVD en LPF, vroeg hij het kabinet de op de EU-lijst vermelde terroristische organisaties zoals de PKK en de ETA, bij wet te verbieden en het lidmaatschap van terroristische organisaties strafbaar te stellen.

Tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken werd woensdag verder duidelijk dat de Kamer behoefte heeft aan een nieuwe kabinetsnotitie over godsdienstvrijheid en het omgaan met schendingen ervan. In 1998 verscheen daarover een notitie van toenmalig minister Van Mierlo, maar die was voor de christelijke fracties teleurstellend, omdat nergens in het bijzonder werd ingegaan op de positie van christenen.

Dinsdag vroeg CU-kamerlid Huizinga om een nieuwe notitie. Nadat minister De Hoop Scheffer in eerste instantie afhoudend reageerde, diende Huizinga een motie in, die door bijna alle kamerfracties wordt ondersteund. Het liefst heeft de ChristenUnie overigens dat de Nederlandse ambassadeur voor de mensenrechten jaarlijks een rapport uitbrengt over de internationale godsdienstvrijheid.

PvdA en D66 legden de Kamer een motie voor om stichting Epafras van ds. Spoor, die geestelijke hulp biedt aan Nederlandse gedetineerden in het buitenland, meer subsidie te laten krijgen. Beide partijen denken aan een bedrag van 80.000 euro. Minister De Hoop Scheffer is daartegen. Eerder kwam de stichting met het ministerie in conflict omdat er geen deugdelijke begroting was ingeleverd.

De begrotingsbehandeling moest woensdag overigens korte tijd worden onderbroken doordat actievoerders op de publieke tribune begonnen te protesteren tegen Israël. De actievoerders schreeuwden anti-Israël-leuzen en toonden de tekst ”Stop de bezetting”. Kamervoorzitter Weisglas liet ze verwijderen en verbood de kamerleden de demonstranten aan te moedigen, iets wat Karimi (GroenLinks) en Van Velzen (SP) van plan leken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer