Uitvindersprijs ID-NL voor besparende sproeikop
De Undine, een apparaatje waarmee de landbouw en de voedselverwerkende industrie tot 75 procent water kunnen besparen, is woensdagmiddag uitgeroepen tot beste uitvinding van het jaar. Uitvinder Ton Winters kreeg uit handen van de ID-NL Group een cheque ter waarde van 7500 euro overhandigd.
Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken overhandigde het bedrag symbolisch na afloop van een innovatiemarkt in het World Trade Center, waar de 25 beste uitvindingen van 2002 werden gepresenteerd. De ID-NL Group stimuleert en begeleidt uitvinders en ondernemers, zodat ze hun idee kunnen omzetten in een goed verkopend product.
De waterbesparende Undine -sinds kort te koop- bezit volgens de jury alle eigenschappen om de markt te veroveren. Drinkwater is een schaars goed en bedrijven moeten steeds meer betalen om hun afvalwater te lozen. Het relatief eenvoudige apparaat levert een waterbesparing op die deskundigen eerder niet voor mogelijk hielden.
De Undine is een enkele centimeters grote, metalen sproeikop voor het reinigen van vervuilde oppervlakken. De sproeier is voorzien van twee kamers. In de eerste wordt water gemengd met lucht die onder druk staat. Hierdoor ontstaat een fijne nevel, die in de tweede kamer van extra overdruk wordt voorzien. Het gevolg is dat de fijne waterdruppeltjes onder hoge snelheid de spuitmond verlaten. Daardoor dringen de druppeltjes diep in het vuil door.
Winters kwam op het idee toen de overheid hem vijf jaar geleden dwong minder afvalwater te produceren. Zijn preiverwerkingsbedrijf slurpte 30.000 liter water per uur op. „Ik dacht toen, je zou water moeten mengen met een andere stof, waardoor de reinigende werking toeneemt. Lucht leek me effectief.” Dat geldt zeker voor het schoonmaken van prei, waarbij de agrariër 99,9 procent op de waterrekening bespaart. „We gebruiken nu 300 liter per uur, maar prei vormt een uitzondering. Het schoonmaken van een kip kostte met de oude methode 11 liter water, terwijl wij met 3 liter toe kunnen.”
De uitvindster van een verftuit waarmee morsen tijdens het verven en overschenken naar een ander blik tot het verleden behoort, ontving de publieksprijs en ging met 3500 euro naar huis. Niet een vakkundige jury, maar een paar duizend leken voelden zich door deze eenvoudige vinding het meeste aangesproken. Bedenkster Lidia Grishaver verwacht dat de verftuit in april op de markt komt en een kleine 2 euro gaat kosten.
De tuit heeft de vorm van een halve trechter en bestaat uit plastic dat makkelijk met de hand te vervormen is, zodat hij op allerlei blikken past. Twee lipjes aan de achterkant houden het voorwerp op zijn plaats en na drogen of schoonmaken kan de tuit opnieuw worden gebruikt. Grishaver: „Ik ben ontzettend blij met de erkenning. Het idee kwam bij me op tijdens het verven. Ik heb eerst wat geëxperimenteerd met op maat geknipt zeil, en het werkte!”
Andere veelbelovende genomineerde uitvindingen, zoals een spaarstekker om stand-by staande apparaten zuiniger te maken, en een opblaasbaar verband dat de genezing van buikwonden moet versnellen, vielen net buiten de boot.