Israël gaat praten in Egypte
JERUZALEM – Onderhandelaar Amos Gilad van het Israëlische ministerie van Defensie gaat donderdag naar Egypte voor wat in Israël beslissende besprekingen over een bestand in de Gazastrook worden genoemd.
De reis van Gilad wordt gezien als een teken van vooruitgang in de besprekingen. De onderhandelaar had zijn trip de afgelopen dagen steeds uitgesteld, omdat de tijd er nog niet rijp voor was.Israëlische defensiemedewerkers zeggen dat het van het verloop van de besprekingen zal afhangen of Israël neigt tot een staakt-het-vuren of tot een escalatie van zijn offensief tegen Hamas.
Vertegenwoordigers van Hamas hervatten gisteren in Caïro gesprekken met de Egyptische inlichtingendienst. Er werd opnieuw gesproken over een voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël.
De Egyptische president Hosni Mubarak en de zeer invloedrijke chef van de inlichtingendienst Omar Suleiman vertrokken dinsdag naar Riyad, om daar de Saudische koning Abdullah op de hoogte te stellen van de vorderingen die tijdens de gesprekken zijn gemaakt. Of er inderdaad vooruitgang is geboekt tijdens de besprekingen –en zo ja, welke– is vooralsnog een goedbewaard geheim. De Hamasdelegatie die in Caïro deelneemt aan de gesprekken blijft officieel op het standpunt staan dat er pas een bestand gesloten kan worden als Israël zich terugtrekt uit Gaza.
Israël houdt op zijn beurt vol dat het zich pas uit Gaza zal terugtrekken als de raketbeschietingen van Hamas ophouden en er geen wapens meer over de Egyptische grens worden gesmokkeld.
De Gazastrook lag dinsdagochtend voor de negentiende achtereenvolgende dag onder Israëlisch vuur. Het dodental onder de Palestijnen is inmiddels opgelopen tot 975.
Dit heeft de gezondheidsdienst van Gaza laten weten. Alleen al dinsdag kwamen 47 Palestijnen om het leven.
Nieuwszender al-Jazeera meldde dinsdagochtend zware explosies in het centrum van de Gazastrook. Ook in het noorden van het Palestijnse gebied waren er weer permanente beschietingen en luchtaanvallen.
In Duitsland is een politieke rel ontstaan omdat de politie twee Israëlische vlaggen heeft verwijderd. Dat gebeurde zaterdag, toen in Duisburg in het Ruhrgebied 10.000 mensen demonstreerden tegen het bloedbad dat de Joodse staat aanricht in de Gazastrook.
Omwonenden hadden in een reactie op de betoging twee Israëlische vlaggen opgehangen achter een raam. De politie vreesde dat de woedende menigte het huis in brand zou steken. Ook waren er maar 350 agenten aanwezig omdat de opkomst bij de demonstratie van tevoren was onderschat. Om escalatie te voorkomen, verwijderden agenten de vlaggen. De menigte reageerde met applaus.