Economie

Nuon kiest „binnenkort” partner

AMSTERDAM – Behalve een overname van Essent door RWE staat ook het samengaan van energiebedrijf Nuon met een buitenlandse partij voor de deur.

Redactie economie
14 January 2009 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 07:05
AMSTERDAM - NUON is ook op zoek naar een buitenlandse partner. Foto EPA.
AMSTERDAM - NUON is ook op zoek naar een buitenlandse partner. Foto EPA.

Van de tien partijen die het bedrijf had uitgenodigd om een bod uit te brengen, is inmiddels nog een shortlist over. Nuon hoopt op „relatief heel korte termijn” met de uiteindelijke keuze naar buiten te komen.Dat stelde grootaandeelhouder de provincie Gelderland, die 44,4 procent van de aandelen Nuon in handen heeft, dinsdag. Nuon was nog niet bereikbaar voor commentaar. In juni vorig jaar meldde Nuon binnen ongeveer een halfjaar exclusieve gesprekken met een partij te willen voeren.

Een overname van Nuon zal in een ander vat gegoten worden dan de overname van branchegenoot Essent door het Duitse RWE.

„Essent stond in één keer voor 100 procent te koop”, aldus Willem Pardijs, beleidsmedewerker bij de provincie Gelderland. „Bij Nuon praten we over een minderheidsprivatisering, met het perspectief op een meerderheidsbelang.”

Dit houdt in dat een geïnteresseerde partij in beginsel genoegen zal moeten nemen met een belang in de commerciële activiteiten van Nuon dat kleiner is dan 50 procent.

In fases kan dit belang uitgroeien tot een meerderheidsbelang. „Daar staat tegenover dat de partner vanaf dag één wel controlerende zeggenschap krijgt”, aldus Pardijs.

De aandeelhouders van Nuon, naast Gelderland onder meer ook de gemeente Amsterdam, en de provincies Friesland en Noord-Holland, zullen volgens Pardijs vervolgens allemaal in een aantal stappen het schip verlaten.

Na het mislukken van een fusiepoging met Essent liet Nuon vorig jaar weten in het buitenland een partner te zoeken die het bedrijf kan helpen met zijn ambities op onder meer het gebied van gas en duurzaamheid. In het kader van de investeringsplannen van Nuon in de nabije toekomst is een partij met de nodige financiële slagkracht en investeringsbereidheid gewenst.

In het verleden noemde Nuon landen rondom de Noordzee als mogelijke alliantiepartners. Namen als het Noorse Statkraft, het Deense Dong, het Zweedse Vattenfall en het Britse Centrica vielen toen in de media. Eon Duitsland heeft onlangs laten weten niet meer geïnteresseerd te zijn in een partnerschap met Nuon.

De overname van Essent door de Duitse branchegenoot RWE heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid, maakte vakbond Abvakabo FNV dinsdag bekend.

De grootste vakbond in de energiesector heeft met de besturen van Essent en RWE afgesproken dat de huidige arbeidsvoorwaarden en de pensioenvoorziening behouden blijven.

Na de overname gaat Essent volgens de plannen als zelfstandig onderdeel van RWE verder, in de huidige vorm met een eigen bestuur.

RWE Nederland wordt geïntegreerd binnen Essent. Hierover zal Abvakabo FNV de komende maanden overleg voeren met de bedrijven.

Abvakabo FNV stelt ondanks de goede afspraken kritisch te blijven over de verkoop van een energiebedrijf aan een buitenlandse partij. Energiebedrijven zijn volgens Abvakabo FNV van groot publiek belang en zouden daarom in overheidshanden moeten blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer