Buitenland

„Vrijlating Zakajev politiek gemotiveerd”

De Russische minister van Justitie, Joeri Tsjaika, heeft Denemarken woensdag ervan beschuldigd dat het Russische bewijzen heeft genegeerd en gezwicht is voor politieke druk om de Tsjetsjeen Achmed Zakajev niet uit te leveren.

AP
5 December 2002 09:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

„Volgens mij zitten er politieke motieven achter de Deense beslissing”, zei Tsjaika woensdag op de Russische televisie. Hij vertelde dat Rusland Denemarken „voldoende materiaal heeft bezorgd waaruit de juiste conclusies getrokken konden worden.”

Zakajev, een naaste medewerker van de Tsjetsjeense separatistenleider Aslan Maschadov, werd dinsdag vrijgelaten na bijna vijf weken lang in Kopenhagen te zijn vastgehouden. Denemarken vond het door Rusland geleverde bewijsmateriaal niet voldoende om uitlevering te rechtvaardigen.

Zakajev zei woensdag op een persconferentie dat hij na zijn vrijlating meteen contact had gehad met Maschadov. Tijdens het telefoongesprek hebben de twee afgesproken dat Zakajev zijn werkzaamheden in Europa voortzet en blijft proberen een vreedzame oplossing te vinden voor het conflict in Tsjetsjenië. Ook verklaarde Zakajev dat Maschadov bereid is om „onvoorwaardelijke” vredesbesprekingen te houden met de Russische regering.

Rusland wil Zakajev berechten voor deelname aan een gewapende opstand, pogingen tot moord op ordehandhavers en lidmaatschap van een illegale gewapende groepering. Zakajev werd eind oktober in Kopenhagen gearresteerd nadat hij een congres had bijgewoond van Tsjetsjeense rebellen en mensenrechtenactivisten dat met toestemming van de Deense autoriteiten werd gehouden. Denemarken had Rusland tot en met 30 november de tijd gegeven om met overtuigend bewijs tegen Zakajev te komen.

In het oorspronkelijke arrestatiebevel legde Moskou een verband tussen Zakajev en de gijzeling in het Moskouse theater die aan 129 mensen het leven kostte. Latere bewijsstukken maakten hier geen melding meer van, maar richtten zich op een reeks terroristische aanvallen tussen 1996 en 1999, zo meldden Deense functionarissen. Zij ontkenden met klem dat de beslissing politiek beïnvloed zou zijn en uitten hun woede over de suggestie dat Denemarken niet genoeg zou doen in de strijd tegen terreur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer