Mogelijk tekort aan CAO-onderhandelaars
Door personeelsgebrek bij de vakbonden zijn de komende jaren minder onderhandelaars beschikbaar voor CAO-overleg.
Dit zal enkele honderden kleinere en middelgrote bedrijven treffen, verwacht CAO-coördinator H. van der Steen van de werkgeversvereniging AWVN, die betrokken is bij ruim de helft van alle CAO’s in Nederland. Hij zei dit woensdag tijdens een congres in Doorwerth.
Van der Steen doelt onder meer op de aangekondigde bezuinigingen bij FNV Bondgenoten, waar recent 200 werknemers zijn ontslagen. „Maar ook van andere bonden hebben we gehoord dat ze kritisch onderzoeken bij welke bedrijven ze nog komen onderhandelen”, aldus Van der Steen, die inschat dat de CAO’s voor branches en grote ondernemingen hier de minste last van zullen ondervinden.
Voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale CNV onderkent dat er een probleem dreigt. Het aantal onderhandelaars blijft gelijk, maar er komen steeds meer CAO’s. „Een groter aantal bedrijven vindt een collectieve regeling kennelijk belangrijk. Als dat bedrijven zijn waar we amper leden hebben, moeten we ons afvragen: Wie vertegenwoordigen we daar eigenlijk? Onze onderhandelaars lopen zich al het vuur uit de sloffen voor zo veel CAO’s, sociale plannen en reorganisaties en andere afspraken.”
De CNV-voorzitter vindt het denkbaar dat een bedrijf dan een CAO koopt: de onderneming betaalt de vakbondsonderhandelaar voor zijn aanwezigheid. In sommige sectoren krijgen de bonden al zo’n vergoeding, het zogeheten vakbondstientje.
De vakbond FNV Bondgenoten bestrijdt in een reactie dat er een tekort aan onderhandelaars zou ontstaan. „Wij garanderen dat we alle CAO’s blijven afsluiten die we nu ook afsluiten”, aldus een woordvoerster.
De AWVN heeft de aangesloten bedrijven woensdag alvast enkele alternatieven voorgehouden voor CAO-onderhandelingen. Zo zouden ze meer dan nu gebeurt de onderhandelingen kunnen voeren met de ondernemingsraden. Het samenvoegen van ondernemings-CAO’s tot sector-CAO’s is een andere mogelijkheid.