Kabinet betreurt afwijzen VN-resolutie
De Nederlandse regering is teleurgesteld overhet feit dat zowel Hamas als Israël de VN-resolutie over eenstaakt-het-vuren afwijst.
Over het eigen voorstel dat Nederland samen met Denemarken bij het EU-voorzitterschap heeft ingebracht, namelijk een Europese waarnemersmissie op de grens van Gaza en Egypte, kon minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vrijdag geen nadere mededelingen doen.In een overleg met de Tweede Kamer vroegen diverse Kamerfracties hem om toelichting op dit plan. Verhagen hield het erbij dat hij zijn voorstel in Brussel heeft gedeponeerd en dat het nu aan Europa is om het idee verder te geleiden.
De kerngedachte achter het plan is dat er pas een werkelijke wapenstilstand kan ontstaan als er via Egypte geen raketten meer de Gazastrook in worden gesmokkeld. De EU-waarnemers zouden daarop moeten gaan toezien.
Verhagen kreeg voor dit voorstel steun van de hele Kamer. Wel vinden de meeste fracties dat tevens de grens tussen Gaza en Israël open moet voor hulpverleners en hulpgoederen.
SP en GroenLinks vroegen het kabinet vrijdag Israël te veroordelen omdat het buitensporig en disproportioneel geweld zou gebruiken. De regering is daar echter niet toe bereid.
Volgens Verhagen houdt Israël zich aan het internationaal oorlogsrecht, beperkt het zich tot de uitschakeling van militaire doelen van Hamas en probeert het burgerslachtoffers te ontzien. Dat er toch veel Palestijnse doden vallen, is volgens hem te wijten aan de tactiek van Hamas die de eigen bevolking als menselijk schild gebruikt.
De bewindsman voelt er daarom ook niets voor om in Brussel te bepleiten de verdieping van de relatie tussen Europa en Israël, waar de EU aan werkt, tijdelijk stop te zetten, zoals de SP en GroenLinks willen.
De linkse oppositiefracties probeerden gisteren tevergeefs de PvdA mee te krijgen in hun oproep aan het kabinet Israël te veroordelen. PvdA-Kamerlid Blom was wel bijzonder kritisch over het door Israël gebruikte geweld, maar nam tevens afstand van zijn partijgenoot, Europarlementariër Berman, lijsttrekker bij de komende Europese verkiezingen, die onlangs sprak over Israëlische oorlogsmisdaden.
Binnen de PvdA bestaat veel ongenoegen over de houding van de Tweede Kamerfractie inzake Gaza. De onvrede wordt met name vertolkt door de werkgroep ”Doorbreek de Stilte”.
Verhagen werd gisteren door diverse fracties bevraagd op zijn mening over onderhandelen met Hamas. In het verleden zei de bewindsman dat officiële contacten tussen een land en een terreurbeweging niet kunnen. Nu voegde hij eraan toe dat indirect contact wel is toegestaan als het doel daarvan is het beëindigen van geweld. Aan een overleg dat momenteel gaande is in Egypte doen ook Hamasvertegenwoordigers mee. Volgens PVV-Kamerlid De Roon is het „zeer betreurenswaardig” dat het kabinet contacten met Hamas nu wel mogelijk acht.