Opinie

Schaatskoorts

Nederland is in de ban van het ijs. Kinderen krabbelen op dubbele ijzers, volwassenen zwieren op plassen en meren. Liefhebbers kunnen eindelijk hun hart ophalen. De ijspret levert oer-Hollandse plaatjes op. En hier en daar een nat pak.

9 January 2009 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 07:03

Het winterse weer verdringt andere nieuwsfeiten. Of de economie groeit is nu even niet van belang, als de ijsdikte maar toeneemt. Crisis of geen crisis, genieten van het ijs is het motto. De schaatskoorts zorgt ervoor dat het geld extra makkelijk rolt. En dus vliegen schaatsen de fabriek uit, vinden rookworsten gretig aftrek en zijn handschoenen, mutsen en sjaals niet aan te slepen. Werktijdverkorting? Bij Viking en Zandstra maken ze juist overuren. Bij Unox draait de worst- en soepproductie op volle toeren om klaar te zijn voor een eventuele Elfstedentocht. Voor deze bedrijven kan het jaar nu al niet meer stuk. Van gedwongen ontslagen zal voorlopig geen sprake zijn. Optimisme alom.De economische crisis woekert echter wel degelijk voort. Zo staan de beelden uit de aan ijs gerelateerde bedrijven in schril contrast met geluiden uit andere sectoren waar voorraden zich ophopen omdat voorzichtige consumenten de hand op de knip houden.

Na een rustige periode rond de jaarwisseling volgen de slechte boodschappen elkaar nu weer in snel tempo op. Uit Duitsland en Frankrijk komen berichten dat banken opnieuw moeten aankloppen bij de overheid voor steun. Ook in Nederland gonst het van de geruchten over nieuwe kapitaalinjecties. Internationaal zijn winstwaarschuwingen en ontslaggolven niet van de lucht.

De druk op wereldleiders is groot om de problemen het hoofd te bieden door met steunmaatregelen te komen. De aanstaande president van de Verenigde Staten Obama hield gisteren een toespraak over zijn plannen om de Amerikaanse economie weer op gang te krijgen. Het steunpakket gaat tussen de 750 miljard en de 1 biljoen dollar kosten. Het resultaat van het pakket is onder andere dat bijna alle Amerikaanse middenklassegezinnen jaarlijks 1000 dollar minder belasting gaan betalen. Ook de Duitse bondskanselier Merkel liet eerder deze week weten dat de overheid de belastingen zal verlagen. Andere landen zinnen op maatregelen om meer geld in de portemonnee van de consument te krijgen.

Of alle crisisplannen werken? Dat is nog maar de vraag. Het gevaar van belastingverlagingen is dat consumenten de meevallers oppotten of gebruiken voor het aflossen van schulden. Op die manier is de economie er niet bij gebaat. Consumenten moeten juist het geld uitgeven, dan pas krijgt de economie een impuls. De overheid kan die keuze echter niet bepalen. Zij kan spreekwoordelijk het paard naar de rivier brengen, maar kan het niet dwingen te drinken.

Het zou interessant zijn om te onderzoeken of schaatskoorts wel de gewenste uitwerking heeft op het consumptiegedrag. Gezien de run op ijsartikelen ligt het voor de hand om te veronderstellen dat zo’n relatie daadwerkelijk bestaat en mensen makkelijker geld uitgeven -ook aan niet-ijsartikelen- als het kwik daalt. Zo bezien zou ieder land in het belang van de economie zijn eigen ’koortsperiode’ moeten hebben. Dan mag de ijspret in Nederland ook nog wel even voortduren.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer