Buitenland

Israël voorbereid op oorlog op twee fronten

Het afvuren van raketten op het noorden van Israël, donderdagmorgen, maakt de situatie in Israël nog instabieler dan ze door het conflict in Gaza al is. Israël houdt serieus rekening met het ontstaan van een tweede front in het noorden van het land maar wil dit graag voorkomen. Vijf vragen over de hernieuwde dreiging vanuit Libanon.

8 January 2009 18:57Gewijzigd op 14 November 2020 07:03
Het afvuren van raketten op het noorden van Israël, donderdagmorgen, maakt de situatie in Israël nog instabieler dan ze door het conflict in Gaza al is. Israël houdt serieus rekening met het ontstaan van een tweede front in het noorden van het land maar w
Het afvuren van raketten op het noorden van Israël, donderdagmorgen, maakt de situatie in Israël nog instabieler dan ze door het conflict in Gaza al is. Israël houdt serieus rekening met het ontstaan van een tweede front in het noorden van het land maar w

Wie zit er achter het afvuren van raketten uit Libanon op het noorden van Israël?Israël denkt dat de terreurbeweging Hezbollah, waarmee de Joodse staat in de zomer van 2006 gedurende 34 dagen een felle oorlog heeft gevoerd, niet actief de situatie aan de grens tussen Israël en Libanon wil doen escaleren. Aan de andere kant is het vrijwel uitgesloten dat Palestijnse splintergroepen vanuit gebieden in Libanon die door Hezbollah worden gecontroleerd, raketten af kunnen vuren op Israël zonder dat Hezbollah dit toestaat. De meest waarschijnlijke verklaring voor het raket-incident, waarbij in Noord-Israël enkele lichtgewonden vielen, is dan ook dat Palestijnen de raketten hebben afgevuurd en dat Hezbollah een oogje heeft dichtgeknepen.

Waarom zou Hezbollah niet zelf de raketten hebben afgeschoten? Of hebben ze geen raketten meer na de oorlog in 2006?

Hezbollah beschikt ook na de zomeroorlog van 2006 met Israël nog over vele duizenden raketten die tot diep in Israël kunnen worden afgeschoten. De terreurorganisatie heeft er, met verkiezingen in Libanon in het vooruitzicht, echter geen belang bij het land actief mee te slepen in een verwoestende oorlog met Israël. De publieke opinie in Libanon zou zich dan wel eens tegen de terreurorganisatie kunnen keren. Het zou voor Hezbollah het mooiste zijn als er een nieuwe Libanonoorlog uitbreekt waaraan de terreurorganisatie niet direct schuldig kan worden gesteld. Als Israël bijvoorbeeld het incident van gisteren beantwoordt met massale bombardementen, heeft Hezbollah een aanleiding om ook zelf raketten op Israël af te vuren en zo een nieuw oorlogsfront te openen met de Joodse staat. Zo’n oorlog zal de ster van Hezbollah in de Arabische wereld nog verder doen rijzen. Waar leiders van andere Arabische landen niet verder komen dan koortsachtig diplomatiek overleg, is Hezbollahleider Nasrallah voor veel moslims de enige man in de Arabische wereld die ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen steekt voor het Palestijnse broedervolk. Israël heeft echter zeer minimaal gereageerd op de raketbeschieting met enkele beschietingen van doelen in Zuid-Libanon. Deze terughoudende reactie is weer een indicatie dat Israël de situatie in Noord-Israël graag rustig wil houden.

Als er in het noorden van Israël een oorlog uitbreekt, moet Israël dan de operatie in de Gazastrook stoppen?

De Israëlische regering heeft bij het begin van de aanval op Hamas in Gaza duizenden reservisten opgeroepen, onder andere om ook aan de noordgrens van het land op alles voorbereid te zijn. De Israëlische minister van defensie, Ehud Barak, heeft diverse keren aangegeven dat de situatie aan de grens met Libanon nauwlettend in de gaten wordt gehouden en dat Israël niet zal aarzelen hard terug te slaan als het door Hezbollah wordt aangevallen. Het is dan ook niet te verwachten dat de ontwikkelingen aan de noordgrens veel invloed zullen hebben op de operatie die nu in de Gazastrook, in het zuiden van Israël, wordt uitgevoerd.

Wat heeft Iran te maken met de ontwikkelingen aan de grens van Israël en Libanon?

Iran is de grootste sponsor van Hezbollah en Hamas. Het Iraanse regime gebruikt deze twee terreurbewegingen als bases vanwaaruit Iran de Zionistische entiteit, zoals de Iraanse regering de staat Israël noemt, bestreden kan worden. Omdat ook Syrië Hezbollah steunt, is het voor Iran makkelijk om Hezbollah via Syrië van wapens te voorzien. Bovendien heeft Iran voor het begin van de operatie in Gaza al gewaarschuwd dat het zal proberen een tweede front te openen aan de noordgrens van Israël.

Is het denkbaar dat Iran zelf in oorlog raakt met Israël?

De Iraanse leiders hebben er nimmer een geheim van gemaakt dat ze maar één doel hebben: de vernietiging van de staat Israël. Ook Hezbollah en Hamas weigeren de Joodse staat te erkennen. De Verenigde Staten hebben echter meerdere keren duidelijk gemaakt dat een aanval van Iran op de Joodse staat gezien zal worden als een aanval op de VS zelf. Zowel de VS als Israël zijn kernwapenmogendheden. Zolang Iran niet beschikt over kernwapens, weet het regime dat het geen verweer heeft tegen deze beide landen. Wanneer deze onevenwichtigheid in de machtsverhoudingen echter wegvalt, dreigt de situatie in het Midden-Oosten nog instabieler te worden. Daarom ook menen sommige militaire analisten in Israël dat de Joodse staat niet zozeer de strijd moet aangaan met Hamas en Hezbollah, maar met de bron van deze terreurorganisaties: Iran. Israël zou volgens hen alles in het werk moeten stellen om te voorkomen dat het Iran in de nabije toekomst lukt kernwapens te ontwikkelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer