Economie

KPN maakt optieplan werknemers soberder

Het optieplan voor werknemers van KPN is op het allerlaatste moment versoberd. De uitoefenprijs van de verstrekte opties ligt hoger en werknemers kunnen pas over drie jaar hun rechten verzilveren. Dat blijkt uit het definitieve prospectus van de aandelenemissie van het telecombedrijf.

Van onze redactie economie
10 December 2001 11:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

In het aanvankelijke prospectus stond nog beschreven dat werknemers hun opties konden uitoefenen op de –later– vastgestelde emissieprijs van 4,90 euro. Het personeel blijkt nu het recht te hebben tegen de openingskoers van vandaag op de effectenbeurs van Amsterdam aandelen KPN te kopen. Deze was 5,61 euro, 71 eurocent meer dan de emissieprijs.

Daarmee is de optieregeling aanzienlijk is versoberd. Werknemers die 400 opties krijgen toegewezen, lopen door deze hogere optiekoers al gauw 700 gulden mis. KPN stelde in een reactie in de Volkskrant dat in het definitieve prospectus slechts de fouten zijn hersteld die onder grote haast in de aanvankelijke tekst waren geslopen.

Behalve het koersverschil is ook de uitoefentermijn gewijzigd. Werknemers kunnen hun opties pas over drie jaar inruilen. Aanvankelijk was er sprake van dat de KPN’ers hun opties vanaf dag één konden verzilveren. Als werknemers wel eerder hun rechten hadden willen uitoefenen, hadden ze belasting moeten betalen.

„Dat zou vreemd zijn geweest", verklaarde in de Volkskrant vakbondsbestuurder A. Lohman van CFO de wijzigingen. „Personeel levert al salaris in en heeft er geen belang bij belasting te gaan betalen over opties die hun waarde nog moeten bewijzen."

Werknemers krijgen de opties in ruil voor een loonoffer. Personeel van KPN krijgt de komende twee jaar geen salarisverhoging. Dit offer was nodig omdat KPN in grote financiële problemen verkeerde. Door de emissie van afgelopen vrijdag, waarbij KPN 5 miljard euro ophaalde, is de geldnood van KPN sterk verminderd.

Voor het topmanagement van KPN geldt een andere optieregeling. Managers kunnen hun opties wel eerder verzilveren. Het verdiende geld krijgen zij echter pas in handen als de termijn van drie jaar sinds de emissie is verstreken. Ook moeten zij nog in dienst zijn van het telecombedrijf. De uitoefenprijs is voor de 135 managers van KPN overigens minder gunstig dan voor het personeel. De uitoefenprijs voor de managers ligt 25,1 procent hoger dan de openingskoers van maandag.

De managers krijgen wel meer opties toegewezen dan het reguliere personeel. Met uitzondering van topman A. Scheepbouwer krijgt de raad van bestuur 150.000 opties uitgekeerd. Scheepbouwer had al eerder 1,57 miljoen opties gekregen tegen een uitoefenprijs van 3,99 euro.

Perspectieven
De uitgifte van 1,02 miljard nieuwe aandelen leverde KPN vrijdag een forse koersstijging op. KPN-analist Neil Juggings van BNP in Londen noemde dat maandagochtend in Het Financieele Dagblad een direct gevolg van het succes van de emissie. „De onzekerheid over het slagen van de emissie is nu volledig verdwenen en door de grote belangstelling van beleggers is de uitgifteprijs boven de verwachting uitgekomen. Daardoor hoeven er minder aandelen te worden uitgegeven om de benodigde 5 miljard euro op te halen, zodat de verwatering geringer is dan verwacht."

Bovendien zijn de perspectieven voor KPN volgens Juggings aanzienlijk verbeterd. „Met het opgehaalde geld wordt een belangrijke stap gedaan met het aflossen van de torenhoge schuld van 22,3 miljard euro." Andere analisten wezen erop dat speculaties over een ondergang van KPN zullen verdwijnen nu de emissie een succes is geworden.

De koersstijging kan eveneens het gevolg zijn van inmenging van de Deutsche Bank, stelt Het Financieele Dagblad. Deze mocht namens het bankensyndicaat de koers steunen op het moment dat de prijs van de nieuwe aandelen bekend werd. Daarnaast speelt het proces van toewijzing een rol. Een deel van de beleggers heeft zich, alvorens op nieuwe aandelen in te schrijven, ontdaan van aandelen die al in bezit waren. Aangezien KPN ernaar streeft de stabiliteit onder zijn aandeelhouders te vergroten, hebben grote beleggers mogelijk voorrang gekregen bij de toewijzing. De kleinere partijen die daardoor bij de toewijzing met lege handen achterbleven, hebben op de beurs alsnog moeten bijkopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer