Braillejaar wil blinden laten meedoen
Maatschapppelijke integratie van blinden en slechtzienden is het doel dat de organisatoren van het Louis Braillejaar 2009 zich hebben gesteld. Braille is de uitvinder van het naar hem vernoemde schrift, waarmee blinden en slechtzienden kunnen lezen en schrijven.
Prinses Laurentien opent het Louis Braillejaar 2009 zaterdag in Utrecht. Op 4 januari was het tweehonderd jaar geleden dat Braille (1809-1852) werd geboren. Het brailleschrift heeft al een behoorlijke bijdrage geleverd aan de emancipatie en integratie van blinden en slechtzienden. Maar nog steeds verkeert een blinde of slechtziende tussen ziende medemensen in een betrekkelijk isolement.NLBB Vereniging van Leesgehandicapten, Oogfonds Nederland en Viziris organiseren het herdenkingsjaar, dat in het teken staat van het nut en de noodzaak van braille.
Toen Braille drie jaar was verwondde hij zich met een mes in de zadelmakerij van zijn vader aan een oog. Slechte verzorging leidde tot ontsteking die hem ook het zicht van het andere oog ontnam. Op de blindenschool ontwikkelde Braille een systeem om te kunnen lezen door de letters te voelen. Op zestienjarige leeftijd presenteerde hij het braille-alfabet aan zijn medescholieren. Later bedacht Braille een systeem om het muziekschrift om te zetten in punten.
Braille was een veelzijdig talent. Hij werd leraar op zijn eigen school, gaf algebra, grammatica, aardrijkskunde en muziek. Mede door de slechte levensomstandigheden op het instituut, was zijn gezondheid zwak. Hij overleed op 6 januari 1852, 43 jaar oud, aan de gevolgen van tuberculose.