Wereldwijd processen tegen al-Qaida-leden
Zeventien personen worden in Jemen berecht wegens vermeende banden met de terreurgroep al-Qaida. De Jemenitische autoriteiten hebben dit dinsdag aangekondigd.
De magistraat Hamud al-Hittar heeft verklaard dat de zeventien de doodstraf kunnen krijgen. Jemen, waar de centrale regering weinig tot geen gezag in het binnenland heeft, wordt onder meer door de VS gezien als een uitvalbasis van terroristen die zouden behoren tot al-Qaida. De familie van het vermogende boegbeeld van de al-Qaida-groepen, Osama bin Laden, komt oorsponkelijk uit Jemen.
De Braziliaanse federale politie is volgens plaatselijke kranten een onderzoek begonnen naar het doen en laten van een broer van Osama bin Laden, Khalil bin Laden, een frequent bezoeker van Brazilië.
Advocaten hebben dinsdag tijdens een proces in Hamburg tegen Mounir al-Motassadeq, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september in de VS, verklaard dat er helemaal geen zaak is tegen hun cliënt. De vaststelling van die betrokkenheid hangt voor een belangrijk deel af van een in de VS gevangenzittende getuige, maar die krijgt van de Amerikaanse justitie geen toestemming om te komen getuigen.
De Britse politie heeft maandag in Manchester op grond van speciale antiterreurwetgeving een 22-jarige verdachte, Hassan Butt, aangehouden. Hij wordt volgens een politiewoordvoerster niet verdacht van specifieke gewelddaden, maar is opgepakt „in relatie tot het terrorisme.” Volgens Britse moslimleiders is de arrestant net als zijn chef, sjeik Omar Bakri Muhammad, een „stapelgekke randfiguur.”
De internationale troepenmacht in Bosnië-Herzegovina (SFOR) heeft dinsdag gemeld dat een man die door de SFOR wegens spionage werd opgepakt waarschijnlijk banden heeft met het al-Qaida-netwerk. De islamitische Bosniër had bij zijn aanhouding op 26 oktober een antitankwapen bij zich.