Binnenland

Wassen op koeienpoep in Zeewolde

Wassen op koeienpoep? Tientallen huishoudens in Zeewolde malen er niet om. Sinds gisteren wordt de stroom en de warmte in hun huis geproduceerd met hulp van mestgassen. De Flevolandse gemeente is de eerste in Nederland waar een woonwijk rechtstreeks profiteert van een zogeheten biogascentrale.

8 January 2009 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 07:02
ZEEWOLDE – De Zeewolder wethouder De Vries (links van het bord) en boer Gerrit Jan van Beek (rechts) onthulden woensdag een informatiebord bij de nieuwbouwwijk die met een biogascentrale van energie wordt voorzien. Het melkveebedrijf van Van Beek levert d
ZEEWOLDE – De Zeewolder wethouder De Vries (links van het bord) en boer Gerrit Jan van Beek (rechts) onthulden woensdag een informatiebord bij de nieuwbouwwijk die met een biogascentrale van energie wordt voorzien. Het melkveebedrijf van Van Beek levert d

De lucht van koeienpoep op erve Van Beek kietelt onmiskenbaar de reukorganen. De tientallen viervoeters in de stal produceren elke dag een flinke lading van het bruine goedje. Het idee om met vrijkomende gassen uit de mest energie op te wekken, had Van Beek al langer. Uniek is dat ook niet: op zo’n honderd plaatsen in Nederland gebeurt dat al.Wél bijzonder is de directe verbinding tussen de boerderij van Van Beek en de nieuwbouwwijk van Zeewolde. Dat is nog nooit vertoond. „De plannen van de gemeente en ons bedrijf vielen min of meer samen”, aldus Van Beek. De boer, die al een windmolen op zijn land heeft staan, wilde met een speciale biogascentrale stroom gaan leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Juist op het moment dat de plannen concreet werden, kwamen energiebedrijf Essent en de gemeente Zeewolde langs. „De gemeente zocht naar mogelijkheden om de nieuwe woonwijk zo duurzaam mogelijk te maken”, zegt verantwoordelijk wethouder Hendrik de Vries. Er werd een competitie uitgeschreven voor energiebedrijven om plannen te maken voor de levering van stroom en gas aan de wijk.

Dat uiteindelijk het melkveebedrijf van Van Beek uiteindelijk de benodigde energie leverde, is het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Van Beek: „Wij hadden al een bouwvergunning op het moment dat Essent en de gemeente langskwamen. Het enige wat er nog aan ontbrak, was het maken van een verbinding met de wijk.” De afstand tussen het bedrijf en de woningen, zo’n 6 kilometer, wordt overbrugd door een speciaal aangelegde gasleiding. Die drijft een mini-energiecentrale in de wijk aan: een grote gasmotor in een speciaal gebouwde ruimte. Bovendien kunnen bewoners gebruikmaken van de stadsverwarming, die vanuit de ruimte wordt aangestuurd.

Volgens directeur Gijs de Man van Essent Warmte is de centrale het meest innovatieve mestvergistingsproject in Nederland. „Een nieuwbouwwijk met 3000 woningen wordt voorzien van de groene warmte. Die hoeveelheid huizen is uniek.” Het project wordt gesteund door de gemeente Zeewolde, Essent Warmte, stichting Warmtenetwerk en het bedrijf van Van Beek, dat eigenaar is van de biocentrale. Essent Warmte hoopt in de toekomst veel meer wijken op deze manier te verwarmen. Volgend jaar gaat het koeienpoepproject van start in een nieuwbouwwijk in Leeuwarden. Daar worden er 1500 woningen mee verwarmd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer