Economie

„Oekraïense huizen blijven lekker warm”

De inwoners van Oekraïne zitten voorlopig nog niet in de kou. Oekraïne heeft een eigen aardgasproductie die het huishoudelijk verbruik volledig dekt. De industrie verbruikt zo’n 80 procent van het aardgas. En dat deel komt voornamelijk uit Rusland.

8 January 2009 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 07:02
Landen die last hebben van de Russische gasleveranties. ill. ANP
Landen die last hebben van de Russische gasleveranties. ill. ANP

Dat zegt ds. D. M. Vinogradsky uit het Oekraïense Zjitomir. De baptistische pastor stelt Rusland voor 100 procent verantwoordelijk voor de ontstane situatie. „Het is ordinaire chantage. Gewoonlijk stellen Rusland en Oekraïne in oktober een nieuw contract voor het volgende jaar op, maar Rusland schoof het overleg steeds voor zich uit. En nu, in januari, zetten ze ons voor het blok: of een prijs betalen die gelijk is aan die van de Europese landen of geen aardgas meer.”Vinogradsky vindt de handelwijze van Rusland onrechtvaardig. Oekraïne had alle schulden op 1 januari 2009 betaald, dus dat was volgens de predikant geen reden voor de Russische opstelling. Bovendien liggen er afspraken dat Oekraïne pas over drie jaar de Europese gasprijs van 250 dollar per 1000 kubieke meter moet betalen tegen 178 dollar nu. „En aan die overeenkomst houden ze zich nu niet.”

Daarnaast betaalt Rusland slechts 1,50 dollar per 1000 kubieke meter voor het gastransport naar Europa, terwijl de normale prijs daarvoor 6,90 dollar is. Oekraïne wil Rusland volgens Vinogradsky tegemoetkomen en 235 dollar betalen, maar dan moet Rusland 1,60 dollar betalen voor het transport naar Europa. En dat wil Rusland niet.

Intussen is het in de Oekraïense huizen volgens Vinogradsky nog steeds lekker warm. De regering geeft huishoudens voorrang bij de verdeling van aardgas. „De industrie moet de broekriem wel wat aanhalen, maar ook die zit nog niet zonder gas, omdat de Oekraïense regering de afgelopen periode een behoorlijke voorraad heeft aangelegd. Rusland heeft zodoende de eerste slag al verloren, omdat we niet direct zonder gas zitten.”

Vinogradsky meent stellig dat Rusland dit conflict gaat verliezen. „Eigenlijk wil Rusland niet anders dan het ons moeilijk maken, om ons maar bij het Westen vandaan te houden. Maar als ze zo doorgaan, bereiken ze het tegenovergestelde.”

Dat neemt niet weg dat zijn rechtvaardigheidsgevoel tegen de Russische handelwijze in opstand komt. „Rusland kleineert Oekraïne. Vergelijk het maar met de manier waarop de Duitsers in de oorlog met jullie Nederlanders omgingen. Ze maken misbruik van hun machtspositie.”

Vinogradsky ziet een sleutelrol weggelegd voor de EU. „Maar Europa wil Rusland graag te vriend houden. Ze zien afwachtend toe wat er gebeurt in Oekraïne. Ze willen geen vuile handen maken. Als ze eerlijk en rechtvaardig zijn, slaan ze nu met hun vuist op tafel en roepen ze Rusland tot de orde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer