Binnenland

Gouda krijgt veiligheidshuis

Nog deze zomer heeft Gouda een veiligheidshuis, waarin politie, justitie en de gemeente samenwerken met hulpinstanties, zoals Bureau Jeugdzorg, om de criminaliteit tegen te gaan.

Van onze correspondent
8 January 2009 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 07:02

Dat heeft minister Hirsch Ballin gisteren bij zijn bezoek aan Gouda laten weten. De minister van Justitie kwam op bezoek naar aanleiding van het geweldsdelict tegen een buschauffeur in de wijk Oosterwei afgelopen najaar. Het incident kreeg volop aandacht in de landelijke media. De gemeente Gouda vroeg na deze gebeurtenis een bijdrage van zo’n 10 miljoen euro van de overheid voor de aanpak van het allochtonenprobleem.Burgemeester W. Cornelis toonde zich ingenomen met de toezegging van de minister van Justitie over het veiligheidshuis. „Dit is een prachtig cadeau, waarmee de gemeente goede vorderingen kan maken met de uitvoering van de plannen. We staan in de startblokken. Als het kabinet ons de handvatten geeft, kunnen wij nog voor de zomer aan de slag.”

Cornelis liet weten nog geen geld te hebben ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat ministerie zou geld geven om in Gouda gezinscoaches in te zetten. In november had minister ter Horst toegezegd Gouda 900.000 euro te geven om de problemen aan te pakken. „We waren in gesprek met minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie, maar met de komst van een nieuwe minister duurt het allemaal langer”, aldus de burgemeester.

SGP-fractievoorzitter de Wit, die meermalen op de komst van een veiligheidshuis heeft aangedrongen, is verheugd over de belofte van Hirsch Ballin. Hij pleit echter voor realisatie in combinatie met een extra politiepost. „Ook al betrekt men in eerste instantie een tijdelijke locatie.”

De Wit rekent er op dat Gouda ook de gevraagde 10 miljoen euro binnen krijgt voor wijkontwikkeling. „ Met geld voor sloop, renovatie en nieuwbouw, waardoor de wijk de facelift krijgt, die het nodig heeft.’’

Minister Hirsch Ballin zegde gisteren toe dat de zes extra rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee, die hij in oktober had ingezet, zullen blijven totdat alle achterstallige zaken zijn weggewerkt. Door de extra inzet van de rechercheurs zijn 200 van de 500 zaken weggewerkt die nog op de plank lagen.

Het ging vooral om overvallen en geweldplegingen.

Problemen in de wijk Oosterwei en een tekort aan rechercheurs bij het korps Hollands Midden droegen bij aan de bijzondere maatregel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer