Kerk & religie

Googelen voor catechese niet meer nodig

Jongeren met een beperking hebben weinig middelen tot hun beschikking om catechese te volgen. De stichting Geloof.nu brengt daarom een methode uit die is voorzien van illustraties en eenvoudige teksten. Het eerste beeldboek in een serie van zes verscheen maandag.

Kerkredactie
7 January 2009 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 07:02

Dat er „niets, vrijwel niets” voor deze doelgroep op de markt is, vindt bestuurslid van de stichting en projectleider Joke Dam-van Bruggen „eigenlijk wel shocking.” Het weinige beschikbare materiaal bevat volgens haar verhalen op kinderbijbelniveau, over Abraham, Noach en David. „Niets mis mee. Maar catechese gaat verder. Ook jongeren met een beperking moeten kunnen leren wat bidden is en wat het betekent om een gelovige te zijn.”De beeldboeken lopen qua indeling en onderwerpen parallel aan de catechesemethode Geloof.nu, die sinds 1996 in gebruik is. De zogenoemde leerplancommissie van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Hardinxveld-Giessendam trok destijds de kar. Twee jaar later werd de stichting, die nog steeds vooral uit gereformeerd vrijgemaakten bestaat, eigenaar van de methode. „Toch zijn de uitgave en de stichting niet specifiek verbonden met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV)”, geeft Dam aan. „In verschillende kerken is interesse in de methode.”

Aanleiding voor de toegankelijke publicatie op A4-formaat is de reactie van een vrouw op de site van de stichting. Dam: „Ze bestelde de catechesemethode om wekelijks iets te leren aan een jongen met een beperking. „Dat kan wel”, zeiden wij, „maar hij is gemaakt voor jongeren zonder beperking.” Toen ze echter na enige tijd deel 2 bestelde, werden wij nieuwsgierig. Hoe kreeg ze dat lesgeven voor elkaar? Ze vertelde dat ze de lesstof in eenvoudige taal omzette en daar met Google plaatjes bij zocht. De ouders van de jongen lazen de stof iedere week twee keer met hem door. Hij verbaasde hen allen met wat hij na lange tijd nog kon terugvertellen.”

Gebarentaal
De opzet van de methode maakt een flexibele omgang met de lesstof en dus maatwerk mogelijk, legt Dam uit. Na verschillende aanpassingen, zoals nu gedaan in het beeldboek, kunnen ook beperkte jongeren met Geloof.nu aan de slag. In aparte groepen of in samenwerking met jongeren zonder beperking. „Ze leren over en weer van elkaar”, weet Dam uit ervaring. „Jongeren zonder achterstand twijfelen soms. Voor hen hoeft het soms allemaal niet. Voor een beperkte jongere die de stof moeilijk kan volgen, staat echter als een paal boven water dat Jezus de goede Herder is.” Hoewel inclusieve catechese niet altijd mogelijk is, bieden de methode en het beeldboek hiervoor voldoende aanknopingspunten.

De beeldversie is bedoeld voor jongeren met een verstandelijke beperking, leermoeilijkheden, dyslexie of hoorproblemen. Er bestaan nog niet uitgewerkte plannen om het tekstboek en het beeldboek om te zetten in Nederlandse Gebarentaal.

Omdat de aard van de beperking per beeldboekgebruiker verschilt, koos de stichting ervoor het verwerkingsmateriaal te publiceren op de website en niet in de papieren handleiding. Catecheten kunnen opdrachten op het niveau van hun leerlingen downloaden en bovendien zelfgemaakte opdrachten insturen, zodat uitwisseling van materiaal mogelijk wordt.

Sfeer
Enkele kinderen en jongeren die het beeldboek uitprobeerden, vinden het volgens Dam leuk dat ze zelf stukjes tekst kunnen lezen. Het leesniveau van de dikgedrukte teksten in de methode is AVI 4. Maar, zegt ze erbij, „je bent er niet als iemand technisch lezen kan. Met deze methode maken we eerst een begrip duidelijk en gaan de catechisanten vervolgens met de stof aan het werk. Een begrip als erfzonde koppel je al pratend aan ervaringen in hun eigen leven, zodat ze gaan begrijpen waar ze in hun leven tegen aanlopen.”

De illustraties -„het opvallendste aan de methode”- zijn simpel, bijna abstract. De illustrator tekende een driehoek voor God. Wat kunnen beelden vertellen? „Ze dragen sfeer over”, zegt Dam, „en vormen de kapstok waaraan het verhaal hangt.” De kleur en de toon van een plaat vertellen zonder woorden waar een verhaal over gaat. De hemel verbeeldde de tekenaar met prachtige paarsblauwe tinten en een majesteitelijke zuil. „Die details duiden op iets hoogs en verhevens - woorden die je niet gebruikt maar toch zichtbaar worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer