Binnenland

„Agenten te vaak doelwit geweld”

Agenten en andere opsporingsambtenaren blijven het doelwit van geweld of andere incidenten. Dat bleek gisteren uit de nieuwjaarstoespraak van korpschef Welten van de politie Amsterdam-Amstelland.

ANP
6 January 2009 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 07:01
RIJSWIJK - „Ik vind het de beschaving voorbij”, aldus korpschef Welten van politieregio Amsterdam-Amstelland, doelend op de mishandeling van agenten in functie. Foto ANP
RIJSWIJK - „Ik vind het de beschaving voorbij”, aldus korpschef Welten van politieregio Amsterdam-Amstelland, doelend op de mishandeling van agenten in functie. Foto ANP

In de hoofdstad en omgeving werden in 2007 1800 incidenten gemeld. In een kwart ging het om fysiek geweld, 146 keer werd een ambtenaar mishandeld.„Ik vind het de beschaving voorbij”, zei Welten. „Mijn collega’s op straat spannen zich tot het uiterste in voor mensen die om welke reden dan ook hulp nodig hebben. En zij verdienen het dan ook niet zo bejegend te worden. Dat is stank voor dank”, meende de korpschef.

Het geweld tegen agenten is de politiebonden al jaren een doorn in het oog. Zij denken dat preventieve maatregelen, zoals sluiting van horecagelegenheden die als broeinest van geweldplegers fungeren, kunnen helpen om incidenten te voorkomen.

Niet alleen agenten zijn vaak slachtoffer van geweld of andere incidenten. In Amsterdam en omgeving steeg het aantal incidenten tegen homo’s van 234 naar 300, mede doordat slachtoffers vaker aangifte deden. Het totaal aantal geweldmisdrijven nam met ruim 5 procent af tot bijna 5800.

Korpschef Van Essen van de regio Haaglanden bepleitte in zijn rede dat veelplegers die weer in de fout gaan, sneller opnieuw voor langere tijd uit de samenleving kunnen worden gehaald. „Als we willen dat de criminaliteit daalt, moeten veelplegers die na hun ISD-maatregel (maximaal twee jaar naar een Inrichting voor Stelselmatige Daders) weer de fout ingaan, langer achter slot en grendel”, zei Van Essen. Tot nu toe ging in Den Haag en omgeving meer dan de helft van de 140 mensen met een ISD-maatregel weer in de fout, zodra zij weer op vrije voeten waren.

De korpschef in de regio Utrecht, Heijsman, riep de burgers in zijn gebied op vaker het alarmnummer 1-1-2 te bellen. De politie begint er binnenkort een publiekscampagne om zoals Heijsman het noemde de „heterdaadkracht” van het korps te vergroten. Tot nu toe wordt bij slechts een op de negen waargenomen misdrijven 1-1-2 gebeld. De korpschef heeft geen idee waarom het gebruik van het nummer zo laag is. Misschien denken velen dat een ander al heeft gebeld.

Korpschef Bik van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) klaagde over het grote tekort aan personeel bij de nationale recherche. Daardoor wordt de strijd tegen de georganiseerde misdaad gehinderd. De reden waarom Nederlanders geen rechercheur willen worden is volgens Bik het te lage salaris. Op in totaal 960 arbeidsplaatsen zijn er nu 150 openstaande vacatures. Bovendien is het verloop groot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer