Dubieus cadeau voor Aboutaleb
Een lege envelop gericht aan de koning van Marokko. Dat was het cadeau dat burgemeester Aboutaleb gisteren bij zijn aantreden ontving van de partij Leefbaar Rotterdam.
Het aanbod om het paspoort terug te sturen is een van de reacties op de Marokkaanse afkomst van de kersverse burgemeester van Rotterdam.Het Rotterdamse stadhuis was gisteren veranderd in een zwaar beveiligde bunker. Speurhonden besnuffelden de broekspijpen, de apparatuur en de tassen van de massaal toegestroomde internationale pers die verslag wilde doen van de installatie van de door veiligheidsmensen omringde burgemeester.
Glazen plafond
Onder toeziend oog van vrouw, kinderen en hoogwaardigheidsbekleders werd Aboutaleb door commissaris van de Koningin Franssen ingezworen. „De betekenis van zijn aantreden als burgemeester van Rotterdam is groot”, aldus Franssen. „Het is een bevestiging dat er voor Nederlanders van allochtone afkomst in onze samenleving geen glazen plafond behoeft te zijn.”
Locoburgemeester Kriens hing Aboutaleb de ambtsketen om „Bedenk wel”, zo waarschuwde ze, „in Rotterdam bén je geen burgemeester, maar wórd je burgemeester. De Rotterdammers maken namelijk zelf hun burgemeester.” Raadsnestor Çelik overhandigde de voorzittershamer.
Fortuyn
Tegenstanders van de benoeming van Aboutaleb zijn er nog steeds. Voor het stadhuis kwamen fortuynisten bijeen die een spandoek droegen met de tekst: „Wat in dit poppenhuis vandaag geschiedt, dat wilde onze Pim Fortuyn toch niet?”
Voorman Pastors van Leefbaar Rotterdam deed in het stadhuis nog een schepje boven op alle gemengde gevoelens. Leefbaar Rotterdam verkoos Wim van Sluis als burgemeester, die volgens Pastors beter paste in het profiel dat de gemeenteraad had opgesteld. „Maar ja, hij is van Leefbaar, dus hij mocht het niet worden.”
Omdat Aboutaleb iets extra’s meebrengt op integratiegebied, vertoont hij toch weer veel overeenkomsten met Leefbaar Rotterdam. „Eerbetoon aan Leefbaar Rotterdam en postuum aan Pim Fortuyn.”
Envelop
Pastors heeft nog een cadeautje voor Aboutaleb: een envelop, gefrankeerd en geadresseerd aan de koning van Marokko. „Daar kunt u uw Marokkaanse paspoort in doen, of als u dat niet durft een brief met vergelijkbare strekking.
Wij vinden dubbele loyaliteit een serieuze kwestie die de integratie belemmert en vinden dat u, als in Marokko geboren burgemeester, van uw vooraanstaande positie in Nederland gebruik moet maken om in Marokko geboren Nederlanders de mogelijkheid te geven het Marokkaanse paspoort ongeldig te laten verklaren”, aldus Pastors.
Aboutaleb laat er geen gras over groeien. De discussie kan hij begrijpen, maar de kwestie van twee paspoorten is volgens hem een zaak van het kabinet en de minister van Buitenlandse Zaken. „Je kunt niet met een megafoon gaan roepen dat een land de grondwet moet aanpassen. Ik weiger te accepteren dat er na 32 jaar Nederlanderschap wordt getwijfeld aan mijn loyaliteit. Nederland gaat bij mij voorop, daarna Rotterdam.”
Appie
Andere fractievoorzitters laten zich minder kritisch uit over de komst van Aboutaleb. „Na Oppie krijgen we nu Appie”, aldus PvdA’er Van Heemst, hiermee doelend op de overgang van burgemeester Opstelten naar Aboutaleb.
SP’er Cornelissen zal de van krantenjongen tot burgemeester opgeklommen Marokkaan op zijn daden beoordelen. Voor GroenLinks begint Aboutaleb aan een ontdekkingstocht, „waarin wij geen avonturen verwachten.” Volgens de voorzitter van de vertrouwenscommissie Oosterhoff (ChristenUnie/SGP) heeft Rotterdam de allerbeste burgemeester gekregen.