Aboutaleb mijdt confrontaties niet
Nog geen vijf jaar geleden kenden maar weinig mensen Aboutaleb, toen hij Oudkerk opvolgde als wethouder in Amsterdam. Vandaag treedt de oud-staatssecretaris aan als burgemeester van Rotterdam. Hij is daarmee in Nederland de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst.
In Amsterdam maakte Aboutaleb vooral in 2004 naam na de moord op Theo van Gogh. Hij probeerde de verwarde stad in het gareel te houden. In die periode sprak Aboutaleb al zijn steun uit voor de ”Rotterdamse aanpak” van problemen. Hij stelde zich in 2005 expliciet achter Pastors (Leefbaar Rotterdam) en diens zoektocht naar oplossingen voor de problemen in achterstandsbuurten.Aboutaleb kwam op 29 augustus 1961 ter wereld in een huis zonder water en licht in het Marokkaanse dorpje Beni Sidel. Op 15-jarige leeftijd ging hij samen met zijn familie zijn vader achterna, naar Nederland. Het vertrek zag hij als een buitenkans om armoede en pesterijen achter zich te laten. De politieke carrière van de PvdA’er kende een stormachtige ontwikkeling. Hij kreeg het wethouderschap snel onder de knie en ging confrontaties niet uit de weg. Hij maakte zich regelmatig kwaad over de Haagse politiek en stak dat ook niet onder stoelen of banken.
Als staatssecretaris van Sociale Zaken stond hij te boek als no-nonsense bruggenbouwer. Een belangrijke taak die hem ook wordt toegedicht als burgemeester van Rotterdam. Niet alleen tussen verschillende bevolkingsgroepen, maar ook tussen politieke partijen als de PvdA en Leefbaar Rotterdam.
De nieuwe burgemeester van Rotterdam krijgt een flink aantal lastige dossiers op zijn bord. Het integratieprobleem lijkt onlosmakelijk met Rotterdam verbonden te zijn. Meer dan de helft van de inwoners is van allochtone afkomst. De 600.000 inwoners hebben in totaal meer dan 160 nationaliteiten. Tussen veel groepen bestaan onderling onbegrip en onvrede en de succesvolle allochtonen zijn snel geneigd de stad te verlaten.
De fractie van Leefbaar Rotterdam gaat de nieuwe burgemeester houden aan eerder gedane uitspraken. „Als het je niet bevalt in dit land, mag je opkrassen, dat heeft hij zelf geroepen”, stelt fractieleider Sörensen. „Laten we vooral gebruikmaken van zijn voorbeeldfunctie als goed geïntegreerde allochtoon.” Bovendien is de vraag wat Aboutaleb gaat doen met het dossier veiligheid, iets waar zijn voorganger Opstelten veel tijd, geld en energie in heeft gestoken.
Hoogleraar politicologie R. van Schendelen waarschuwt echter dat Aboutaleb zich niet blind moet staren op die onderwerpen. „Rotterdam kent meer grote, moeilijke portefeuilles, zoals de haven, de infrastructuur en de Europese lobby”, stelt de professor van de Erasmus Universiteit. „Hij moet zijn kennis snel verbreden om te voorkomen dat hij een Rotterdamse minister van Integratie gaat worden.”
De haven kan zeker in het licht van de economische crisis een zorgenkindje worden. De afgelopen weken voerden al honderden havenarbeiders actie omdat ze niet betaald kregen, een probleem dat zich vaker kan gaan voordoen als de havenbedrijven door de crisis minder werk hebben. „De burgemeester moet ook in tijden van economische teruggang een boegbeeld zijn dat vertrouwen in de toekomst biedt”, vindt PvdA-fractieleider Van Heemst.
Een ander Rotterdams paradepaardje vormen de ambities op klimaatgebied. Voormalig burgemeester Opstelten heeft zich als doel gesteld in de stad de CO(in2(-uitstoot met 50 procent te reduceren. Het is afwachten of de nieuwe burgervader dit ook tot een van zijn belangrijke doelen stelt.
„Ik ben ervan overtuigd dat mijn opvolger zijn Rotterdammerschap ten volle zal waarmaken. Ik wens hem alle succes toe in de mooiste baan die er in het openbaar bestuur bestaat.” Oud-burgemeester Opstelten van Rotterdam, over zijn opvolger Ahmed Aboutaleb.
„Hij moet de gezamenlijke veiligheidsaanpak voortzetten. Dat was een van de succesformules van Opstelten. Met verschillende partijen om tafel, en met een menselijke, gezamenlijke benadering. Als hij dat stokje overneemt, dan wordt de stad nog veiliger dan hij nu al is.” Korpschef Aad Meijboom.
„Aboutaleb is een harde werker en een talentvol politicus. Maar waar hij echt aan moet werken, is zijn gevoel voor humor. Dat heb je in deze functie in deze stad echt wel nodig. En daar heb ik hem nog niet op kunnen betrappen.” Journalist Hugo Borst.
„Ik verheug me zeer in de samenwerking met Aboutaleb, die al heeft aangegeven veiligheid zeer belangrijk te vinden en creatieve maatregelen niet te schuwen.” Hoofdofficier van Justitie H. Korvinus.