Urennorm
Ongelooflijk en verbijsterend. En onuitstaanbaar. In iedere andere situatie zou het uitgangspunt aangepast worden. Alzo niet in onderwijsland. Nota bene dáár juist niet waar het onmiddellijk verbeterd zou moeten worden.
Het gaat over het rapport van de commissie-Cornielje over de onderwijstijd. Een van de conclusies in dat rapport luidt: „De berekening van de hoogte van de huidige norm voor onderwijstijd is gebaseerd op een aantal niet-correcte aannames over het aantal beschikbare weken en dagen waarop onderwijs in de praktijk van scholen geprogrammeerd kan worden.” Leest u deze zin gerust nog eens. En lees voor „niet-correcte” gewoon het woord „foute.” Wat nu is de onbestaanbare aanbeveling van dezelfde commissie? Laat de scholen een weekje minder zomervakantie nemen, dan kan de werkdruk beter verdeeld worden en zijn er minder, en waarschijnlijk helemaal geen problemen meer met de urennorm. Ongelooflijk, verbijsterend en onuitstaanbaar. Wat had de aanbeveling behoren te zijn? Ga de onderwijstijd eerst eens baseren op een aantal aannames die wél correct zijn! Volgens ir. Chr. J. Flikweert (RD 20-12) gaat de aanbeveling om de zomervakantie te bekorten „nog het nodige stof doen opwaaien binnen de scholen.” Persoonlijk vind ik dat zeer logisch en terecht. En jammer van al dat stof, dat rustig had kunnen blijven liggen, want al dat gezwabber met deze oneigenlijke bezem was totaal niet nodig geweest. Maar in plaats dat hij de foute bezem met één krachtige zwaai wegzet in de verste hoek die hij kan vinden, lijkt het er eerder op dat deze directeur driftig mee gaat staan vegen. Waarmee hij laat merken nauwelijks of geen oor te hebben voor het geruis in de longen van het onderwijspersoneel. Schone politiek bestaat niet. Maar een burger mag best in de gaten houden of politici onontkoombaar vuile handen maken, of niet.J. Brand
p/a Driestar College
Ronsseplein 1
2803 ZV Gouda
Kerstdatum
Na alle publicaties in het RD met vragen als: Bestaat Jezus? Was Kerst nu in de winter of in de zomer? Bestaat het kerstfeest wel in de Bijbel? Mensen weten niet eens meer waarom Jezus werd geboren (RD 23-12 e.a.) - wil ik mijn reactie geven. Ach, helaas? Of: Maar gelukkig: God blijft werken. Zes jaar geleden, in januari 2003, ben ik tot levend geloof gekomen door de Heere Jezus in mijn leven te roepen. Dat was mijn Kerst, Pasen en Pinksteren tegelijk. Dus mijn Kerst is in januari. Maar de Bijbel geeft ook een heel mooie verwijzing in 2 Koningen 25:27-30. Daar wordt Jojachin, een koning der Judeeën, begenadigd. Dat geschiedde in de twaalfde maand, op de zevenentwintigste van de maand. Hij mag zijn gevangeniskleren afleggen en at geregeld aan de tafel van de koning van Babel. Daarin zie ik een verwijzing van de genade die God mij heeft gegeven in de vergeving in Jezus Christus. En ik weet nu dat, net zoals bij die begenadigde koning, mijn levensonderhoud wordt geregeld dat ik elke dag nodig heb zolang ik leef. Kerst dan maar vieren op 27 december? In Spanje is het dan echter de dag van de onnozelen, en die dag wordt gevierd als ons 1 april. Hoe dan ook, Jezus leeft: Hij werd geboren om voor zondaars te sterven, opdat die Zijn heerlijkheid zouden beërven. Van de stal naar het hart. Dat was mijn bede voor deze Kerst. En voor altijd. Zolang ik leef.
Mevr. H. Hageman
Isabellaland 1520
2591 EH Den Haag
Gaza
De reactie van Israël in Gaza is het best te omschrijven als getergde wraak. Jarenlang is de omgeving van de Gazastrook als dank voor de ontruiming door Israël gegijzeld en getiranniseerd door de raketten van Hamas. Wie ooit Kfar Gaza heeft bezocht, heeft kunnen zien hoe men daar leeft tussen kleine schuilhutten met dikke muren en zware stalen deuren, omdat de luttele seconden die men na een raketalarm had voor het zoeken van een veilige plaats, mensen niet de tijd gaven naar een schuilkelder te gaan. Voor de inkomende 120 mm mortiergranaten was zelfs helemaal geen waarschuwing mogelijk. Een dak van een meter dik beton over de kleuterschool gebouwd moest de jeugd beschermen. Alleen een Israëli die er zeker van is zich nooit uit zijn land te laten verdrijven, kan hier wonen.
Zijn het alleen de raketten die aanleiding zijn voor een eventuele grondactie? Op 7-8 publiceerde The Jerusalem Post over een rapport dat het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Yuval Diskin, had uitgebracht aan de Knesset en waarin hij alarm sloeg over de ontwikkelingen binnen Gaza. Veiligheidsdiensten hadden vastgesteld dat bouwmaterialen die de Palestijnen onder andere uit de EU hadden ontvangen voor herstel van schade aan gebouwen, waren gebruikt om onder woningen in Gaza-stad een bunkersysteem met verbindingsgangen te bouwen, zoals Hezbollah dat in Zuid-Libanon had gedaan. Verder werd het hele gebied overspoeld met voornamelijk Iraanse wapens.
De Gazastrook heeft de mooiste stranden van de oostelijke Middellandse Zee en voldoende goed opgeleid hotelpersoneel. Wanneer men hotels was gaan bouwen en in vrede met Israël de toeristenindustrie was gaan ontwikkelen, had men het zo ongelofelijk goed kunnen hebben. Het Palestijnse volk blijft echter een stok in de hand van haatdragende politieke leiders en ayatollahs om de hond Israël te slaan en betaalt daar een gigantische prijs voor. Een prijs die door geen enkele Arabische natie op enigerlei wijze wordt gecompenseerd.
Ap Hamerpagt
Op den Berg 35a
6711 CR Ede
Recessie
In het artikel op de voorpagina van RD 22-12 (”IRIS: Lange recessie voor de boeg”) wordt aan de heer Ruding gerefereerd, naar aanleiding van het interview in RD 27-9.
Hierin zei Ruding dat de rijksbegroting voor 2009 bij het oud vuil geplaatst kon worden. Aan het eind van dat interview vroeg de verslaggever: Zou u Fortis uw spaarcenten toevertrouwen? Antwoord: „Oh jazeker, dat is voor mij zonneklaar. Bij alle Nederlandse banken, inclusief Fortis, zou ik dat met een gerust hart doen. Fortis zit met zijn activiteiten niet in de meest riskante financiële producten. Hun basisactiviteiten zijn solide.” Enkele dagen later was Fortis exit!
Ik vraag mij af wie of wat er nu bij het oud vuil geplaatst mag worden.
A. H. den Hartog
Zuidlaan 35A
2111 GB Aerdenhout