„Cubaanse revolutie door VS extra verdienstelijk"
Met een rede voor genodigden heeft de Cubaanse president Raúl Castro donderdag (plaatselijke tijd) stilgestaan bij de vijftigste verjaardag van de revolutie in zijn land. Hij sprak de Cubanen toe in Santiago de Cuba, omdat de opstandelingen tegen de dictator Fulgencio Batista daar hun belangrijkste basis hadden.
De 77–jarige president wees erop dat de mijlpaal van vijftig jaar revolutie is bereikt ondanks „de ziekelijke haat van de Verenigde Staten". Volgens Raúl maakt dat de revolutie extra verdienstelijk. „Het is duidelijk geworden voor elke eenvoudige man en vrouw dat de revolutie een rechtvaardige sociale omwenteling was", aldus het staatshoofd. Hij voegde eraan toe dat alle Amerikaanse regeringen hebben geprobeerd de situatie op Cuba te veranderen. Wel ging de ene Amerikaanse regering daarbij volgens hem agressiever te werk dan de andere.Het staatshoofd zei dat de Cubanen jaren van „onophoudelijke strijd" tegemoet moeten zien. „De vijand zal niet ophouden om agressief, verraderlijk en dominant te zijn".
Het was donderdag precies vijftig jaar geleden dat Batista en zijn belangrijkste medestanders met vier vliegtuigen naar de Dominicaanse Republiek vluchtten. Een week later trokken Fidel Castro en zijn guerrillastrijders onder luid gejuich van de bevolking de Cubaanse hoofdstad Havana binnen.
Fidel Castro maakte van Cuba een communistische eenpartijstaat. Zijn positie bleef onaantastbaar. Maar om gezondheidsredenen droeg hij zijn presidentiële taken in de zomer van 2006 over aan zijn vijf jaar jongere broer Raúl. Die is sinds februari officieel president.
Bij de herdenking donderdag van de zege op Batista hield Fidel Castro zich op de achtergrond. Hij stuurde wel een brief naar Granma, het blad van de Cubaanse communistische partij, om het volk te feliciteren met vijftig jaar revolutie.
Belangrijke buitenlandse gasten ontbraken bij de festiviteiten in Cuba. Wel werd in Venezuela, een belangrijke bondgenoot en zakenpartner van het regime in Havana, tijdens een ceremonie stilgestaan bij de revolutie in het Caraïbische land. De Venezolaanse president Hugo Chàvez noemde de Cubaanse revolutie „de moeder van alle revoluties in Latijns–Amerika en het Caraïbisch gebied".